«

»

des. 20 2014

Ajudes de menjador més complicades?

_fapa_logo

adesma

adipma

LA  CONSELLERIA COMPLICA MÉS LA PRESENTACIÓ D’AJUDES DE MENJADOR

Comunicat conjunt d’APIMA, ADESMA i FAPA Mallorca:

D’acord amb la comunicació del Servei d’Escolarització de la Conselleria d’Educació, adreçada en data de dia 18 de desembre de 2014 per via electrònica, hem sabut que la convocatòria d’ajudes de menjador pel curs 2014-15 es publicarà al BOIB entre el dia 20 i 23 de desembre.

El que a primera vista podria semblar una bona notícia per l’avançament de convocatòria és un despropòsit absolut perquè el procediment i les dates que es plantegen per als diversos tràmits COMPLICARAN més que mai la presentació, la tramitació i el cobrament de les ajudes.

Una vegada més la Conselleria, sense cap acord previ o consens,  sotmet a la comunitat educativa i al col·lectiu de famílies en concret a uns criteris absurds que poden provocar la indefensió de les famílies i destorbar greument l’organització dels centres.

La proposta de dates comunicada per la conselleria obligarà

  • a les famílies a córrer per a “presentar els papers”, ni deu dies tindrem (del 8 al 16 de gener, veure arxiu adjunt),
  • però també afectarà significativament a la vessant administrativa dels centres que hauran d’introduir dades al gestIB amb la màxima premura.
  • Si tenim en compte que dia 16 de gener acaba el termini per a la presentació de les famílies i que, segons la proposta rebuda, dia 21 totes les dades han d’estar al gestIB, només hi ha dia 19 i dia 21 per introduir-les perquè la resta són festius.
  • Cal recordar que molts centres de primària no tenen personal administratiu i això complica extraordinàriament la introducció que s’ha d’afegir a les tasques d’uns equips directius que ja tenen prou feines.

D’altra banda, a molts de centres de la costa hi ha un nombre important de famílies que són d’origen peninsular o d’altres països i que es dediquen al sector de serveis turístics. Per això, atès el tancament de la temporada aprofiten les festes per tornar al seu lloc d’origen i no tornen fins a la segona quinzena de gener. Aquestes famílies queden fora de la convocatòria atesa la premura de dates.

A més, el fet que les ajudes es plantegin amb un seguiment trimestral obliga als centres a introduir les dades d’ús del servei de menjador cada trimestre i també implica que les famílies hem d’estar pendents tres vegades cada curs de la validació de les llistes provisionals per si fos necessari fer al·legacions (6 febrer, 22 abril i 29 de juny). La cosa es complica si observam que el termini d’al·legacions, per si hi ha errades, és de dos dies al segon i al tercer trimestre i si se’ns passen les dates podríem perdre fàcilment el dret a l’ajuda, com ja ha passat en algun cas.

Tot plegat la Conselleria no presenta cap millora sobre el sistema d’ajudes anterior, més aviat al contrari:

  • imposa una premura sense sentit,
  • complica la tramitació,
  • redueix els terminis
  • i al calendari comunicat no assenyala cap data que digui quan es pagaran realment les ajudes a les famílies. Si el curs passat ja va haver moltes famílies que no presentaren sol·licitud per la quantitat d’entrebancs que representa i perquè no tenien capacitat d’avançar els diners, enguany es reproduirà la mateixa situació corregida i augmentada.

Aquest fet és fruit de les actuacions UNILATERALS d’una conselleria que funciona des de fa estona com un “pollastre sense cap” i que no ha escoltat les aportacions que el col·lectiu de famílies hem reivindicat al llarg de tota la legislatura. Les ajudes s’han de transformar en beques i pagar-se a priori perquè arribin a qui les necessita quan les necessita.

Acabam doncs el 2014, terribilis anno, constatant per enèsima vegada que la Conselleria d’Educació és incapaç de governar la situació actual perquè no té ni coneixement, ni idees, ni recursos per resoldre res … els exemples es multipliquen: els sostres de les aules que cauen, substituts que no arriben, insuficiència de recursos per atendre a les necessitats educatives als centres, instrumentalització de la conselleria en benefici de persones pròximes al govern  … i per si això no fos prou ara juguen amb la dramàtica necessitat de les famílies i publiquen una convocatòria que és una burla sense precedents a tota la comunitat educativa.

La Conselleria i el propi Govern han perdut tota la seva credibilitat, ja no tenen marge, i com a prova de la seva ignorància no mouen ni un dit, ni en aquells temes que són només qüestió de voluntat i seny.

Algú podria pensar que el Govern ens vol castigar però s’acosta el dia en què passarem comptes i la comunitat educativa no necessita més proves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>