«

»

març 07 2018

El 8-M, Dia Internacional de les Dones, la necessitat de la reivindicació de la igualtat

FAPA Mallorca vol recordar que dia 8 de març és el Dia Internacional de les Dones. Aquesta commemoració es recorda cada any però aquest serà un poc diferent perquè s’ha aconseguit gestar a nivell mundial un moviment de visibilització i de lluita en relació al paper de les dones a les nostres societats. La idea és ben clara: si les dones s’aturen, s’atura el món. Per això, el paper de les dones ha de ser reconegut i valorat en la seva justa mesura, ha d’ocupar el lloc central que tenen en la realitat però no en el nostre imaginari col·lectiu producte d’una societat basada en les idees del patriarcat, en les idees del paper central de l’home i en el paper subordinat de les dones. És veritat que al llarg del darrer segle aquesta situació ha anat canviant i considerem que cap a millor però també és veritat que, per una banda, no a totes bandes del món les dones tenen els mateixos drets que els homes i, per altra banda, a les nostres societats encara queda gran part de camí per recórrer. Desigualtat salarial, repartiment desequilibrat de les tasques, violència de gènere, sexualització de les dones, assetjament laboral i moltes d’altres conceptes són, per desgràcia, d’ús quotidià a les nostres vides. Però, a la vegada, també ens trobem amb una major conscienciació en relació a aquests temes. Ja no tot està permès i cada vegada més es posa de relleu la necessitat de canvis en aquests aspectes. Un exemple ben clar d’això és la campanya del Me Too, que a nivell internacional ens mostra que davant de l’abús de les situacions de poder ja no es pot continuar en silenci, sinó que la denúncia pública és la manera de canviar aquesta situació.

Hem de recordar que com a famílies tenim una gran responsabilitat perquè els nostres fills i filles seran els ciutadans del futur, seran aquelles persones que podran fer que la nostra societat sigui millor i la forma de fer-ho és aconseguir que tothom tingui les mateixes oportunitats i, en aquest cas concret, que no sigui un problema el fet de pertànyer al sexe femení. Que pel fet d’haver nascut nina no se’t pressuposin una sèrie de característiques naturals que et fan responsable de les tasques de cures de les persones o de la llar, que pel fet de ser nina no valorin igual els teus mèrits en àmbits com l’esport o la ciència, que pel fet de ser nina existeixi una major pressió social per aconseguir ideals inabastables de bellesa o que pel fet de ser nina hagis d’anar amb por per la vida, perquè anar tota sola per un carrer pugui posar en perill la teva dignitat i, fins i tot la teva vida. Així, les famílies a nivell individual tenim un deure: educar als nostres fills i filles per aconseguir que tot això ja no succeeixi i, per tant, aconseguir que nines i nins puguin viure en un món en el que allò important siguin les persones i no el sexe que un tingui.

Com a famílies associades, com APIMA’s, com a part essencial de la comunitat educativa tenim una altra gran responsabilitat. L’escola és un dels àmbits privilegiats on es pot lluitar contra totes aquestes desigualtats, discriminacions i problemàtiques relacionades amb el fet de ser dona. És un àmbit on la igualtat d’oportunitats és la base de qualsevol sistema educatiu just i on la conscienciació dels infants per ser ciutadans responsables és un dels seus objectius. Per aquest motiu les famílies ens hem d’implicar en aquesta conscienciació i en el cas que l’escola no la faci, l’hem d’exigir.

Finalment recordem que tal com va dir Paulo Freire «L’educació no canvia el món, canvia les persones que han de canviar el món» i les famílies som part essencial d’aquest motor de canvi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>