«

»

set. 06 2019

El pressupost educatiu és essencial per garantir la qualitat de l’educació: no ens podem permetre retallades o ajustaments.

FAPA Mallorca vol tornar a reflexionar en relació a la qüestió del pressupost en aquest nou inici de legislatura. 

   Quan la nostra Federació va tenir l’oportunitat de reunir-se amb els màxims responsables de l’educació a la nostra comunitat, la presidenta del Govern i el Conseller de la matèria, els vàrem traslladar com a primera preocupació la qüestió de la dotació pressupostària. Com les dades demostren estem molt enfora del que els propis partits polítics que formen part del pacte de Govern consideraven com a necessari per a les nostres illes. Ens trobem amb un pressupost destinat a Educació que amb prou feines supera els 1000 milions d’Euros quan els programes electorals ens parlàvem de xifres de quasi 1300 milions per aquest curs present. Per tant, veiem clarament que el pressupost global pareix insuficient per a les necessitats detectades però, a més, també es pot observar la pèrdua de pes progressiu de l’educació dins del pressupost global en trobar-nos amb uns increments inferiors a la mitjana de la resta de Conselleries. Hem de recordar que el pressupost global s’ha anat incrementant any darrera any però el percentatge d’increment destinat a la Conselleria d’Educació és inferior als increments en altres matèries. 

   Però, a més, ens trobem amb una situació actual que no convida a l’optimisme. Amb un pressupost estatal prorrogat i uns incompliments de finançament que arriben als 170 milions d’euros a la nostra comunitat autònoma el concepte que s’ha començat a anomenar és el d’ajustament de la despesa. Així, es mantenen contactes per aconseguir una major eficiència de la despesa a les diferents Conselleries o directament es demanen mesures de contenció d’inversions https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2019/08/04/govern-abocado-recortes-promesas-incumplidas/1438424.html

   Aquesta és una mala notícia perquè volem recordar, una vegada més, que la nostra comunitat autònoma és la única que curs darrera curs augmenta el número d’alumnes a les seves aules i, per tant, té una major població escolar a atendre en tots els seus sentits, tant en dotació de professorat, com de recursos d’atenció individualitzada com en infraestructures entre molts d’altres. Ens resulta molt difícil d’entendre que es puguin parlar de retallades econòmiques en aquest context quan la única solució possible per atendre totes aquestes noves necessitats és una inversió econòmica extraordinària que ens eviti trobar-nos notícies com el manteniment de més de 90 aules modulars als nostres centres educatius o com molts de centres es troben amb la disminució del personal d’atenció a la diversitat com és el cas dels ATE’s, que afecta a la població més vulnerable del nostre sistema educatiu. 

   Per tot això la nostra Federació té molt clara una cosa: no acceptarem cap retallada econòmica que afecti a la possibilitat de millorar la qualitat del nostre sistema educatiu. Si el Govern necessita ajut de la societat civil per aconseguir millorar el seu pressupost global la nostra Federació es trobarà al seu costat per fer aquesta reclamació justa però també ha de tenir present que independentment del pressupost del que disposi la inversió en educació és imprescindible i més en aquest pressupost que ve en el que s’ha de produir el primer gran impuls de l’Educació 0-3 a la nostra comunitat autònoma i en el que s’han de posar les bases de la segona part del pla d’infraestructures en el que en aquesta nova legislatura un mínim de 11 centres educatius s’han de sumar als que ja disposem a les nostres illes. Estarem vigilants en aquest tema i sabem que el camí a seguir és el de la inversió perquè el nostre sistema educatiu ho necessitat i els nostres fills i filles s’ho mereixen.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>