«

»

des. 10 2018

La comunitat educativa i el paper dels sindicats: reptes de present i de futur

   FAPA Mallorca vol valorar les eleccions sindicals de dia 4 de desembre i que afecten al sector públic de la nostra comunitat autònoma.

En primer terme no hem de deixar de donar l’enhorabona als nous membres de les juntes de personal docent no universitari que s’encarregaran de ser els i les representants dels docents del sistema públic. És una feina importantíssima i, per aquest motiu, desitgem la millor de les sorts i molta força i ímpetu.

En segon terme volem recordar que la nostra Federació sempre ha intentat estar al costat del col·lectiu docent i de les seves reivindicacions tant laborals com educatives. El personal que fa feina a les nostres escoles, tant docent com no docent, és bàsic pel bon funcionament del nostre sistema educatiu i, per això, les seves demandes són bàsiques i per això fent un breu repàs de l’hemeroteca podrem trobar tots els posicionaments de la nostra Federació donant suport a la lluita dels docents contra les retallades de sous, contra l’augment de la càrrega lectiva i per altres drets laborals.

En tercer terme volem posar de relleu una situació que creiem preocupant. Igual que els docents han rebut el nostre suport en les seves demandes sindicals o quan han estat atacat de forma injusta amb finalitats polítiques no podem dir el mateix del paper d’algunes forces sindicals en relació a les demandes de les associacions de mares i pares. La idea que tenim del que ha de ser la comunitat educativa i del paper que juguem les famílies en la mateixa pareix que encara a dia d’avui no és compartida de forma íntegra per moltes de les forces sindicals. El fet que les famílies poguem opinar d’aquelles decisions polítiques i tècniques que afecten als nostres drets, als drets dels nostres fills i filles o al conjunt de la comunitat educativa encara ara no és una demanda de cap força sindical. Nosaltres sí tenim clar que les meses sindicals són imprescindibles i necessàries en el procés de negociació amb la Conselleria de les decisions que afecten al col·lectiu docent però aquesta mateixa idea aplicada a la Mesa de Famílies encara és el moment que cap força sindical la faci seva i la reivindiqui de forma pública.

Davant d’aquesta situació hem observat amb atenció les propostes de les forces sindicals incloses en els diferents programes amb els que s’han presentat a les eleccions i, òbviament, compartim gran part de les seves idees de millora del sistema educatiu: derogació de la LOMCE, ampliació de recursos d’atenció a la diversitat, estabilització de les plantilles als centres, suport a la innovació pedagògica, etc. Però, en alguns d’aquests programes no surt una paraula que no podem deixar de considerar bàsica: famílies. També ens costa trobar un altre concepte molt important durant el conflicte educatiu de l’anterior legislatura: comunitat educativa. Què ha passat? Quan parlem de democràcia als centres no s’hauria d’especificar quina és la seva visió del paper de les famílies? Quan es parla d’innovació educativa no s’ha d’incloure a les famílies com una part important del procés d’aprenentatge dels infants? Quan es parla d’atenció a la diversitat no s’ha de tenir en consideració l’opinió de les famílies afectades i les seves necessitats?

Per tot això, volem recordar als nous representants sindicals que han estat democràticament triats pel col·lectiu docent que no es pot parlar de democràcia real als centres si ens oblidem de les famílies, que no podem parlar de millora del sistema educatiu sense tenir en consideració l’opinió de les famílies, de les associacions de pares i mares i, òbviament, del propi alumnat, que, en definitiva, pensin en clau de comunitat educativa i no només en clau d’un sector d’aquesta comunitat i dels seus interessos partidistes particulars especialment en temes com la possibilitat de pactar el sistema educatiu del futur de les nostres illes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>