«

»

des. 23 2013

LA LLEI DE SÍMBOLS DAVANT L’ONU

lleidesimbolsAmb motiu de l’aprovació de la Llei d’ús de símbols institucionals de les Illes Balears avui, 23 de desembre de 2013, les entitats adherides a aquesta iniciativa manifesten el seu total rebuig a una norma que restringeix de forma injustificada, arbitrària i desproporcionada la llibertat d’expressió de la comunitat educativa i de tota la ciutadania de la nostra Comunitat.

Així mateix fan pública la seva intenció de presentar una comunicació al Relator especial de Nacions Unides sobre la llibertat d’opinió i d’expressió perquè investigui la vulneració del dret a la llibertat d’expressió que suposarà la simple entrada en vigor d’aquesta llei i la seva aplicació i perquè adopti les mesures necessàries perquè el Govern espanyol i el Govern balear compleixin les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans.

Consideram que la Llei d’ús de símbols institucionals de les Illes Balears incompleix l’article 20 de la Constitució espanyola, que prohibeix la censura prèvia, i l’article 19.2 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, del qual Espanya n’és part:

Tota persona té dret a la llibertat d’expressió; aquest dret comprèn la llibertat de buscar, rebre i difondre informacions i idees de tota índole, sense consideració de fronteres, ja sigui oralment, per escrit o en forma impresa o artística, o per qualsevol altre procediment de la seva elecció.

Constatam que l’article 4.3 d’aquesta Llei imposa el requeriment de l’autorització “prèvia” per col·locar símbols no oficials ni permesos en la mateixa Llei i això suposa clarament una restricció de la llibertat d’expressió perquè:

 1. No és necessària ni està justificada d’acord amb els criteris establerts en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics: assegurar el respecte als drets o a la reputació dels altres, protegir la seguretat nacional, l’ordre públic, la salut o la moral públiques.
 2. El Govern balear justifica la restricció de la llibertat d’expressió invocant el dret a una educació imparcial i sense interferències ideològiques de cap tipus però no estableix una connexió directa i immediata entre l’expressió continguda en símbols il’amenaça al dret a aquesta educació que defensa.
 3. És públic i evident que l’objectiu d’aquesta Llei és evitar i silenciar la crítica a les reformes del model educatiu i lingüísticque han provocat la mobilització massiva de famílies i professors en contra seva.
 4. La redacció de l’article 4.3 no està formulada de forma suficientment precisa perquè una persona pugui regular el seu comportament de conformitat amb ella i s’atingui a les conseqüències d’una sanció. Els responsables directes de l’incompliment d’aquest article (en l’àmbit educatiu, els directors dels centres) s’exposen a multes fins a 10.000€ i l’ambigüitat de la Llei els obligarà a restringir la llibertat d’expressió dels professors i de les famílies i a la ciutadania en general per no ser sancionats. A més, la Llei atorga una àmplia discrecionalitat a les conselleries competents perquè no proporcionen suficients orientacions per distingir quins símbols poden ser autoritzats o no, ni tan sols es defineix què és un símbol a l’efecte de l’aplicació d’aquesta llei.

ONU_relator_roda_premsa

ENTITATS ADHERIDES A LA INICIATIVA

[Clicau aquí per llegir la iniciativa i adherir-vos-hi link-blue]

 1. ABAM – ASSOCIACIÓ BALEAR D’ALLETAMENT MATERN
 2. ADIPMA – ASSOCIACIÓ DE DIRECTORS DE PRIMÀRIA
 3. ADESMA – ASSOCIACIÓ DE DIRECTORS DE SECUNDÀRIA DE MALLORCA
 4. ADESME – ASSOCIACIÓ DE DIRECTORS DE SECUNDÀRIA DE MENORCA
 5. ADIDE – ASSOCIACIÓ D’INSPECTORS D’EDUCACIÓ
 6. ANPE
 7. ASSEMBLEA DE DOCENTS
 8. ATENEU PERE MASCARÓ
 9. ATTAC
 10. COAPA BALEARS
 11. CCOO
 12. CONSELL JOVENTUT PALMA
 13. FACUA
 14. FADAE
 15. APIMA CEIP AINA MOLL I MARQUÈS
 16. APIMA CEIP DE PRÀCTIQUES
 17. FAPA EVISSA
 18. FAPA MALLORCA
 19. FAPMA MENORCA
 20. FEDERACIÓ AAVV DE PALMA
 21. FETE UGT
 22. JUBILATS PER MALLORCA
 23. OBRA CULTURAL
 24. PLATAFORMA CRIDA
 25. SPIB – SINDICAT DE PERIODISTES
 26. STEI
 27. UCTAIB – COOPERATIVES D’ENSENYAMENT

 

6 comments

Anar al formulari de comentaris

 1. Javier Serrano Polo

  Independentment de la interpretació i crítica que vulgueu fer de l’article 4.3, la Llei de símbols permet penjar llaços per la llengua als centres educatius. L’article 4.2.b diu que també estan permesos els símbols representatius de declaracions oficials d’interès nacional.

  L’article 3.3 de la Constitució Espanyola declara que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció. No és la Constitució Espanyola una declaració oficial d’interès nacional?

  Aquests llaços quadribarrats que he vist penjats, són en defensa de Catalunya o en defensa de la llengua catalana? Si només voleu protegir el patrimoni cultural d’Espanya, la Llei de símbols us reconeix aquest dret.

  1. admin

   Gràcies pel teu comentari Javier.

   Els centres educatius que han penjat els llaços sempre ho han fet en defensa de la llengua d’aquesta terra, mai s’han relacionat amb cap altre comunitat autònoma. Els possibles sentiments o interpretacions individuals en queden al marge d’aquestes accions col·lectives.
   No s’han penjat cap “estelada” ni cap referència a Catalunya, la tela dels llaços té el mateix símbol que l’estandard que dia 31 han tret els regidors de l’Ajuntament de Palma a la Plaça de Cort.

   Ens agradaria pensar com tu i que la nova llei no impedirà mostrar públicament l’adhesió o la defensa a valors comuns, legals i constitucionals, però la realitat dels fets és una altra. Els primers llaços en defensa de la llengua varen ser despenjats per brigades de manteniment, seguint ordres de la Conselleria d’Educació. Després, en veure que no era possible enviar tot el temps brigades a tots els centres, han tret aquesta llei per responsabilitzar directament als directors dels centres. Tot això ens duu a interpretar aquesta llei com a innecessària i amb un caràcter principalment repressor.

   Si els nostres governants interpretassin com tu l’article 3.3 de la Constitució espanyola mai hagués existit aquest problema ni cap llei en aquest sentit. Veurem com interpreten a partir d’ara els llaços que hi ha penjats als centres i esperem que tu tenguis la raó.

   FAPA Mallorca

 2. Pep

  i balears no té bandera?

  1. Joan

   I qui xerra de banderes? Xerram de llengües.

   És increïble que a aquestes altures encara hagem de diferenciar entre una bandera i un símbol.

   Per jo com si llevam totes les banderes (=pàtria), tenien sentit quan anaven a la guerra i havien d’esperonar als soldats a seguir endavant per la pàtria, però avui…

 3. Pep

  QUINA DESGRÀCI, MALLORCA
  ES DÍE QUE VÁREN FIRMÀ
  TENI CÒMA LLENGO PRÒPI
  SA QUE NO’U ÊS: ES CATALÀ.
  VÀREM VÊNDRE ES BALÉÀ
  A UNA LLENGO FORASTÉRA
  LA VOS ENTRAREN PER DERRÉRA
  Y ARA NO LA PORÊU CAGÀ

  JA VA ESSÊND S’HÒRA
  QU’ES PÒBBLE BALÉÀ
  SA DESFÈRRI SA PAPARRA
  DE TOT LO QU’ÊS CATALÀ
  TANT SI ÊS LLENGO COM BANDÉRA
  O ENSEÑANSA MENTIDÉRA
  ELZHI HÊM DE PASSÀ SA GRANÉRA
  EMB UN PÈU DAVANT Y S’ALTRE DARRÉRA
  A CA SÉVA Y A ESTUDIÀ

  QUE SÀPIGUEN QUE TENIM IDENTIDAT PRÒPI
  Y NO HÊM DE MENESTÉ CAP FORASTÉ MÒPI
  QUE MOS VENGUI A BATIÀ

  1. Javier Serrano Polo

   Gràcies, Pep. De tant en tant va bé una rialla. L’únic però que hi poso és que m’hauria agradat veure alguna composició original teva. Aquesta glossa ja fa més de tres mesos que hi circula. I encara ens demanen els alumnes com sabem que copien els treballs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>