CORONAVIRUS – Consells i recursos per a famílies

>> Tornar a Informació general Coronavirus

Consells i recursos per a famílies

Durant els dies que hem d’estar tots a casa ens veim obligats a canviar les nostres rutines habituals. Els horaris, les feines, el temps lliure… moltes coses s’han de redefinir perquè la convivència a casa no se’n ressenti. Estam en una situació mai viscuda, pel que tots necessitam un temps per adaptar-nos de la millor manera possible.

Compartim amb tots vosaltres alguns recursos i consells, de manera complementària a les activitats educatives del vostre centre, que esperam que vos ajudin aquests dies.

Aquest recull s’actualitza periòdicament, si coneixeu recursos interessants (prioritzam els d’entitats més properes) ens podeu contactar a info@fapamallorca.org.

 • RECOMANACIONS D'ATENCIÓ INCLUSIVA A TOT L'ALUMNAT (DGPICE - TISOC)
 • RELAXEM-NOS - En aquesta situació excepcional no podem pretendre fer el mateix que es fa quan es va a classe. 
 • CONSOLIDEM CONEIXEMENTS - L’objectiu educatiu en aquest moment és consolidar coneixements i treballar competències, malgrat pot variar segons l’etapa i excepte alguns nivells concrets. 
 • ESCOLTEU EL VOSTRE CENTRE - Seguiu les instruccions del vostre centre educatiu en cada cas.
 • SEMPRE EN CONTACTE - Donau-vos d’alta a Gestib per estar en contacte amb el centre (instruccions PDF).
 • TOTHOM PER IGUAL - S’utilitzaran les plataformes habituals (Gestib, Aula virtual, web, blogs d’aula, correu electrònic...). Si per algun motiu una família no pot utilitzar aquests medis online, posau-vos en contacte amb el vostre centre educatiu.
 • LLEGIM EN FAMÍLIA - la lectura és una manera d’aprendre, de consolidar el que sabem i de millorar la comprensió lectora, necessària per a l’aprenentatge.
 • Consells per a aquest confinament i aprofitar l'estudi - SERAS UIB

Missatge de Francesco Tonucci from Integratek on Vimeo.

 • El Servei d'Atenció a la Diversitat de la Conselleria d'Educació ofereix consells i recursos educatius i socials per a una atenció inclusiva i específicament per a l'alumnat amb alguna dificultat d'aprenentatge.

SERAS UIB - Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB)

 • Jornades de Portes Obertes virtuals
 • "Escape Room" en línia Ciència per a tothom 2020
 • Ciència per a tothom: experiments a casa
 • Jocs i materials
 • Orientació personalitzada
 • Estàs ben informat de com funciona la PBAU?

CENTMAT - Centre d'aprenentatge CientíficoMatemàtic

EDUCACIÓ INCLUSIVA

ALTRES RECURSOS

Aquestes apps ofereixen accés gratuït durant un temps limitat, algunes poden demanar dades bancàries per iniciar el període gratuït.
 • Academons Primaria:  App de Homeschooling que ofereix 30 dies d’accés gratuït a tot el seu catàleg
 • Ta-tum, plataforma de foment de lectura, el grup Edelvives dona accés gratuït a aquest i altres recursos fins el mes de juliol. 
 • Smartick: App de matemàtiques, ofereix 15 días gratuïts.
 • Genially: plataforma per fer presentacions interactives, plantilles i recursos gratuïts.
 • AMCO: accés gratuït a App Eduzland per a Castellà i  Matemàtiques de 5è i 6è. 
 • Smile and Learn: App de jocs interactius, amb accés gratuït durant 30 dies.
 • Cerebriti Edu: plataforma de gamificació per a Primària i Secundària, ofereix accés gratuït fins a final de curs.
A Llegim en Família volem promoure el gust per llegir, amb la família com a primera impulsora. Normalment ho feim mitjançant activitats que organitzen les APIMA, però no volem deixar de recordar-vos que hem de #LlegirEnTempsdeCoronavirus. llegimenfamilia_logo2Llegiu tots sols, junts, en veu alta, amagats o davant tota la família… segur que trobareu uns grans aliats en els llibres i ajudarà als infants i joves a continuar la seva tasca educativa d’una manera lúdica i enriquidora. Explorau els llibres i contes que teniu per casa, però també vos suggerim alguns recursos per si vos venen de gust.

Podeu consultar les recomanacions de Llegim en Família que hem anat fent els darrers anys, malgrat ara el problema pot ser aconseguir els llibres. Tal vegada teniu el llibre o anima els vostres fills i filles a llegir-ne algun.

A eBiblio, el servei de les biblioteques públiques de les Illes Balears per al préstec de llibres electrònics a través d'Internet, podeu trobar llibres digitals en préstec. Necessitau:

 1. Tenir el carnet d’una biblioteca municipal (podeu contactar amb la que tengueu més propera per correu electrònic)
 2. Sol·licitar l’usuari d’accés a: illesbalears.ebiblio.es/opac/#alta.
 3. Una vegada ja teniu l’usuari i la contrasenya podeu sol·licitar el préstec de llibres, revistes o pel·lícules a illesbalears.ebiblio.es/opac/#login
Recomanacions Llegim en Família (clicau al cantó superior dret per veure a pantalla completa).

A tots ens agrada que ens contin una bona història, els més petits queden bocabadats davant un conte i els més grans escolten dissimuladament… Aquí trobareu algunes webs amb àudios i vídeos de contes perquè no ens oblidem de l’hora del conte.
 • palmaculturaoberta.com/bibliotecaries-municipals Recomanacions dels bibliotecaris de l’Ajuntament de Palma. Hi ha un quadern amb bibliotallers  amb contes contats i propostes de tallers a més d’enllaços a contacontes on line. A més al Facebook o Instagram de cada biblioteca trobareu més contes contats pels mateixos bibliotecaris.
 • Àudio contes del Tatano, una manera diferent de gaudir del contes de la revista, amb veu, música i efectes sonors.
 • Dibuixacontes, betevé, més de 20 contes en català infantils per escoltar. Un munt de contes clàssics per anar a dormir!
 • Vilaweb Selecció  de contes infantils en català. Hi trobareu contacontes de contes clàssics, dibuixacontes, contes sobre ciència i tecnologia narrats en català i anglès i també titelles.
 • KalandrakaTV Cuentos Contados, canal digital de l'editorial amb contes en castellà i galleg.
 • Revista Babar, recull
Dues recomanacions de contes sobre igualtat:
 • Rosa Caramelo, en la manada, todas las elefantas son de color rosa, menos Margarita. Y pronto descubrirá que las de su sexo tienen prohibido hacer cosas reservadas a los machos. Al no aceptar esa tradición mostrará a sus compañeras que la igualdad no es una utopía.
 • El niño que no quería ser azul, la niña que no quería ser rosa,  A Celestino le regalan aviones azules, duerme en una cama azul y juega al fútbol con pelotas azules. Todo el mundo le dice que es el más azul de todos los niños y que se casará con la más rosa de todas las niñas, ¡como debe ser! Pero ¿y si él no quiere sólo un mundo azul, y la princesa de sus sueños no es rosa? Un grito a la libertad de los niños y niñas. Que los patrones de género de la sociedad no aplaquen su creatividad y su personalidad. No hay juegos de niños y juegos de niñas, hay cosas que gustan y cosas que no gustan.
Dues recomanacions de contes sobre emocions:
 • El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry, recitat en català o en castellà.
 • Bienvenido Sr Malestar, de Míriam Tirado, novetat d’aquest any que encara no ha vist la llum en paper, contat per la pròpia autora.
Si no trobam cap llibre que ens agradi per casa, una opció són les lectures que podem trobar a la xarxa, clàssics, sense drets d’autor o creacions alliberades pels seus autors o editorials. També podem accedir al prèstec de llibres electrònics d'eBiblio, per al que necessitau:
 1. Tenir el carnet d’una biblioteca municipal (podeu contactar amb la que tengueu més propera per correu electrònic)
 2. Sol·licitar l’usuari d’accés a: illesbalears.ebiblio.es/opac/#alta.
 3. Una vegada ja teniu l’usuari i la contrasenya podeu sol·licitar el préstec de llibres, revistes o pel·lícules a illesbalears.ebiblio.es/opac/#login
CONTES I LLIBRES INFANTILS LITERATURA PER A ADULTS  
Una altra opció més lúdica i variada són les revistes per a infants amb lectures, concursos, manualitats i molta diversió. Una manera diferent d’apropar la lectura als més petits. Podeu llegir edicions especials gratuïtes #joemquedoacasa a iQuiosc.cat

Per als joves tot és xarxa, tot ho fan connectats amb els seus companys i, ara més que mai, les xarxes tenen una importància cabdal per a ells. I si duim els llibres a la xarxa? No cal perquè ja hi són: booktubers, blogs de lectura juvenils, revistes literàries digitals… Deixem que explorin el món de la lectura contada pels mateixos joves, que entrin al món de la lectura de la mà dels qui són com ells.

El Templo de las Mil Puertas - Revista online de literatura juvenil, feta per joves, amb reportatges, ressenyes, entrevistes...

Booktubers - qui millor que un jove per recomanar un llibre a un jove, i si és en vídeo molt millor. Són joves comunicadors que contagien la seva passió pels llibres.

Booktubers juvenils en català: Booktubers juvenils en castellà:
Museus per visitar des de casa: tours virtuals i col·leccions online