«

»

maig 20 2020

DECEPCIÓ PEL PROGRAMA D’ACOMPANYAMENT EDUCATIU

Aquest dimarts 19 de maig s’ha celebrat  una Mesa de Diàleg Permanent amb les Famílies d’Alumnes, en la qual ens reunim representants de totes les federacions d’associacions de famílies amb el Conseller d’Educació i els directors generals.

Durant la reunió se’ns va explicar l’esborrany del Protocol de desescalada a l’àmbit educatiu a les Illes Balears, que ja havíem conegut a la roda de premsa del Conseller Martí March i que es pot consultar a la web, i es va parlar del Programa d’Acompanyament Educatiu d’aquest mes de juliol.

La recuperació dels efectes d’aquest darrer trimestre confinats sobre l’alumnat, tant acadèmics com socials o emocionals, és un dels temes que més ens preocupa, i que havíem transmès a la Conselleria en diverses ocacions. Els experts ja ens avisen fa temps d’aquests efectes i de com afectaran més a cert tipus de població més vulnerable i el mateix Conseller havia estat parlant d’un procés de recuperació des del mes de juliol i que afectaria també a l’inici del proper curs.

Per això, la publicació del Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE) per al mes de juliol ens ha sorprès per distints motius:

 1. no està adaptat a la realitat de l’alumnat en aquesta situació i bàsicament és el mateix del curs anterior,
 2. no està garantit el programa per a qualsevol alumne que ho necessiti, ja que només s’organitzarà als centres on així ho decideixi el seu equip directiu i sempre que hi hagi professorat del mateix centre que vulgui fer les classes

Malauradament, l’anunciat pla de reforç i suport no compleix les expectatives que un moment tan delicat com l’actual requereix. Ara més que mai, necessitam donar tot el suport necessari a l’alumnat per reduir l’escletxa acadèmica que el confinament durant aquest darrer trimestre haurà produït.

No consideram acceptable que un alumne que ho necessiti es trobi sense la possibilitat de rebre aquest reforç, com pot passar amb el programa actual. Si el seu centre no sol·licita el programa o no té docents disposats a fer les classes, la Conselleria ha d’articular procediments per detectar aquest alumne i oferir-li un altre centre on rebre el suport, o enviar altres docents al seu centre. De la mateixa manera, l’absència de transport escolar durant el mes de juliol no pot ser un impediment per a cap alumne, pel que s’hauran d’oferir medis de transport alternatius quan sigui necessari.

En qualsevol cas, consideram positiu que el programa s’hagi ampliat a 5è i 6è de Primària, així com als centres concertats.

Per una altra banda, els punts bàsics del protocol de desescalada a l’àmbit educatiu, que es publicarà en uns dies, són:

 1. les classes presencials començaran el curs 2020-2021
 2. no s’obriran els centres educatius 0-6 dependents de la Conselleria d’Educació (excepció contemplada al pla de desescalada del Govern estatal)
 3. no s’obriran els centres d’educació especial
 4. les escoletes 0-3 privades i municipals podran obrir si compleixen les mesures de seguretat sanitàries establertes
 5. es podran fer tutories presencials de reforç, a grups de màxim 5 alumnes, per a 6è de Primària, 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i darrers cursos d’altres ensenyaments de règim especial

Des de FAPA Mallorca consideram positiu i imprescindible que es puguin realitzar classes de reforç, tal com demanàvem, als darrers cursos de les etapes esmentades, a l’alumnat que ho necessiti. Malgrat l’esforç que ha realitzat tota la comunitat educativa, alumnat, docents i famílies, per adaptar-se i millorar el seguiment educatiu online, hi ha alumnat que no ha pogut fer amb garanties aquesta adaptació i pot haver de menester un suport presencial, especialment en els cursos de final de etapa.

2 comments

 1. Jeroni

  Com se nota que l’alumnat i les famílies vulnerables no tenen representants que els defensin.
  Primer se’ls hi diu que no poden tornar a escola fins setembre. Els sindicats diuen que no és segur.
  Al mateix temps, davant l’enorme problema que pot tenir aquesta mesura per a la conciliació de tantes famílies, que no hi ha cap alternativa (cap reacció enèrgica de ningú).
  Després es proposen classes de reforç per a juliol en grups de 10, però la lletra petita diu que no serà per qui més ho necessiti, sinó per qui tengui la sort de tenir un equip directiu que accedeixi a que es faci al seu centre i hi hagi professorat que a 33 € ho vulgui fer. I jo me deman:
  1. De què li serveix a la conselleria tenir un institut d’avaluació si la decisió de quin centre i quin alumnat precisa reforç no es pren en funció de les necessitats de l’alumnat que la conselleria coneix, sinó de la lliure i espontània decisió de l’equip directiu i de que hi hagi professorat interessat en fer-ho?
  2. Al servei de quí està la conselleria d’educació? Quí mana als centres educatius?
  3. Per què el juny els alumnes no poden anar a escola i el juliol sí poden anar a fer reforç?
  Com deia al principi, com se nota que uns tenen bons representants que vetllen pels seus interessos corporatius i altres, no. Ja sabem que les famílies de les que parlam mai s’organitzaran per queixar-se de les seves condicions. Per aquest motiu, no seria convenient que qui representa a TOTES les famílies assumeixi aquest paper de defensa i representació? I els menors? Qui defensa el dret d’’aquests menors? On és el defensor dels drets del menor?
  Pot ser que aquesta pandèmia canvii coses, però d’altres contiune com sempre.
  Jeroni

 2. admin

  Gràcies pel teu comentari Jeroni,
  pels motius que expresses intentam posar veu a aquestes famílies.

  FAPA Mallorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>