«

»

juny 28 2019

El final de curs escolar: incidències que no permetrem es tornin a repetir.

FAPA Mallorca vol valorar algunes incidències produides durant aquest final de curs 2018/19 i que es repeteixen curs darrera curs.

A l’inici del curs escolar ja són públiques per part de la Conselleria d’Educació les instruccions del calendari escolar i de l’horari establert. Aquests documents són producte de la feina de la Conselleria i són validats per la Comissió Assessora del Calendari Escolar. En aquest calendari es marquen el número de dies lectius, els dies festius, els períodes d’avaluació extraordinària, etc. Aquestes instruccions regeixen el funcionament de tots els centres educatius de la nostra comunitat i són una guia bàsica per a qualsevol membre de la comunitat educativa, tant equips directius per a la planificació del curs, els docents per a la planificació de la seva tasca o les famílies per a la gestió de la vida quotidiana.

Els horaris escolars marquen la vida quotidiana de qualsevol família. L’hora de deixar als infants, d’anar-los a cercar, de fer ús de menjador escolar o no en el cas de ser possible, de fer altres activitats fora d’aquest horari escolar, etc. I són la base de l’anomenada conciliació de la vida familiar i laboral. Per als infants i joves són la base de la seva rutina diària i del seu procés d’aprenentatge.

Però, ens trobem amb diferents casos en que pareix que allò que regeix per a tothom realment no ho fa. Per una banda la nostra Federació ja fa anys que reclama als responsables polítics de la Conselleria un control estricte d’allò que es fa a l’inici de curs per evitar greuges comparatius. La realitat és que cada centre estableix horaris d’acollida d’alumnat o d’inici de classes segons els seus propis interessos i que, moltes vegades i, en especial, en el cas de l’Educació Secundària no es segueixen les instruccions que en teoria obliguen als centres. Aquesta situació ja ha estat denunciada i se’ns ha respost que es recordarà de forma imperativa als centres educatius i als seus responsables que les normatives es fan per acomplir-se. Habitualment aquells centres que no ho feien no tenien cap penalització i les famílies eren les que resultaven perjudicades en la seva conciliació.

Ara volem denunciar i així ho farem també a la nova Conselleria d’Educació i al Departament d’Inspecció Educativa la qüestió del final de curs. La normativa marca un número determinat de dies lectius per a tot l’alumnat que finalitzen en el cas de Primària i Educació Secundària dia 21 de juny. A la pràctica tenim diferents denúncies i informacions de centres on es convidava a l’alumnat a no anar a classe durant aquesta setmana i on, fins i tot, es feia signar a les famílies que estaven d’acord amb aquest fet. Amb l’excusa de poder realitzar proves de recuperació extraordinàries només per a una part de l’alumnat o de la realització de les sessions d’avaluació en horari matinal es passava per damunt de la normativa i es lesionava el dret a l’educació, fonamental, dels nostres fills i filles.

La comoditat del professorat o dels equips directius no pot anar en contra de les normes aprovades i que regulen a tots els centres perquè, entre d’altres motius, pot crear greuges comparatius entre aquells centres que sí segueixen la normativa, que són molts i tots aquells que no ho fan sapiguent que allò que fan no és correcte. Per què els joves no poden ser atesos amb normalitat els darrers dies de curs? Per què no es poden programar activitats lúdiques i d’aprenentatge diferents i motivadores per als nostres fills i filles? Per què no es poden realitzar determinades tasques com les sessions d’avaluació en període d’horabaixa? Per què si els centres consideren que no tenen temps de fer tot el que se’ls sol·licita abans de dia 21 de juny no es queixen a la Conselleria per modificar allò que es pugui modificar però sense anar en contra del dret a l’educació dels nostres fills i filles? Per què la Conselleria no actua en un cas que es repeteix curs darrera curs? Totes aquestes preguntes i més les traslladarem de forma directa als nous responsables polítics i esperem que per al proper curs no haguem de tornar a fer un escrit de denúncia d’aquest tipus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>