«

»

febr. 25 2020

El projecte de Reial Decret de Comunicacions Comercials de les Activitats del Joc presentat aquest divendres per part del Ministeri de Consum: no és suficient

 FAPA Mallorca vol valorar el projecte de Reial Decret de Comunicacions Comercials de les Activitats del Joc presentat aquest divendres per part del Ministeri de Consum.

   En primer terme volem recordar que la nostra Federació, conjuntament amb moltes més entitats que tracten de forma directa o indirecta amb infants i adolescents vàrem posar de relleu la necessitat de posar fre a la proliferació de cases d’apostes a la nostra comunitat autònoma així com de regular d’una forma clara la qüestió del joc on line i la seva publicitat. (Frente común contra el “incremento descontrolado” de casas de apuestas, Diario de Mallorca). Davant d’aquesta situació les administracions locals (municipis com Inca per exemple) i la pròpia administració autonòmica varen començar a prendre mesures per regular, dins de les seves competències, l’atorgament de llicències als locals de joc o les restriccions a la seva nova obertura, com la moratòria de 2 anys a l’apertura de noves sales de joc a les Illes Balears.

   En segon terme també volem recordar que gran part de les competències en relació al joc no es troben transferides a l’administració local o autonòmica sinó que encara les manté en la seva possessió el Ministeri de Consum. Per això esperàvem amb gran interés el nou projecte que l’actual ministre va anunciar just en començar la legislatura. El que nosaltres esperàvem era clar: limitació total de l’emissió d’anuncis de joc i regulació estricta en el patrocini que aquestes cases de joc fan als clubs esportius. Així també com altres mesures relacionades amb els mecanismes de captació de nous clients on-line i l’associació que es fa entre l’èxit i el joc, com a factors que van units. Això era el que esperàvem. El que hem pogut veure en aquest projecte de Reial Decret no satisfà allò que creiem necessari per afrontar amb garanties aquesta greu problemàtica. 

   El fet que els clubs esportius puguin continuar essent patrocinats per cases d’apostes (recordem que 19 dels 20 clubs de la lliga de futbol ho són en l’actualitat) o que es continuï permetent la publicitat de joc als recintes esportius, farà que es continuï lligant de forma indisociable esport (i especialment futbol) i joc. Això unit al fet que les retransmissions esportives, a partir de les 20:00 h., siguin una excepció a la prohibició d’anuncis de jocs d’atzar i apostes online, farà que el principal focus d’atractiu per als més joves en relació a les apostes online, les esportives relacionades amb el món del futbol, encara continuen sense restriccions reals. A més, només recordar un fet real al ministeri: a les 20:00 h. els infants continuen desperts i això vol dir que qualsevol nin o nina que miri aquella retransmissió esportiva podrà veure com el seu equip duu una samarreta amb una marca concreta d’apostes online o com els locutors de l’esdeveniment esportiu anuncien com és de fàcil guanyar diners gràcies a aquestes apostes. 

Altres aspectes que hem conegut de la normativa sí són passes endavant: prohibicions de publicitat (excepte l’excepció esmentada) abans de la 1 de la matinada o, la prohibició d’anunciar bonus gratuïts d’entrada. Però, el problema el trobem quan el nucli fonamental del negoci i, per tant, del problema, continua impertorbable i quan, per tant, allò que es fa no és suficient. modifcació

Algunes mesures que, en principi, ens poden semblar positives, se converteixen en paper banyat per les excepcions que les acompanyen. A la limitació de la utilització de personatges famosos per a aquest tipus d’anuncis, per exemple, l’article 10.4 afegeix la manera de que es pugui continuar amb aquesta publicitat, “cuando los mismos protagonizan de forma directa, con su voz y, en su caso, imagen, el mensaje “Juega con responsabilidad” en la propia comunicación comercial”, missatge que només ha de sortir en 1 de cada 3 anuncis d’una mateixa empresa…

L’anunciada prohibició d’anuncis abans de la 1 de la matinada, per una altra banda, ha passat a ser únicament durant les franges de protecció reforçada (entre les 8 i les 9h i entre les 17 i les 20h) per a les apostes més habituals; en altres tipus d’apostes es podran anunciar a partir de les 22h.

Amb tot això, veim que el nucli fonamental del negoci i, per tant, del problema, continua impertorbable i que aquestes mesures proposades són completament insuficients i que no contribuiran a canviar la tendència en augment d’aquest tipus de joc.

Més enllà de la regulació de la publicitat, no podem deixar de posar sobre la taula la proliferació de cases d’apostes i sales de joc a les nostres barriades, amb un efecte directe i publicitari molt elevat. Amb una insuficient regulació dels requisits per a la seva instal·lació pel que fa a densitat i distàncies entre elles i respecte a zones d’afluència de menors d’edat, amb una total permisivitat dels horaris d’obertura i amb la nefasta autorització per combinar la venda d’alcohol a les mateixes sales de joc, ens trobam amb un escenari que empitjorarà en els propers anys si no actuam ràpidament i amb responsabilitat.

Per tot això demanem a l’administració pública que pensi que la protecció dels menors és la base de qualsevol política pública i si una norma no mira per fer real aquesta protecció vol dir que encara és millorable i esperem que en els tràmits que ha de passar aquesta normativa es puguin realitzar aquestes modificacions que faran que es pugui afrontar de manera decisiva aquesta problemàtica. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: