«

»

jul. 13 2017

Els ajuts d’immersió lingüística en llengua estrangera: la necessitat de previsió, planificació i pressupost.

   FAPA Mallorca ha conegut mitjançant la publicació a la web de la Conselleria d’Educació la resolució en relació a la concessió dels ajuts per a estades d’immersió en llengua anglesa a l’estranger. Aquesta convocatòria ja es va iniciar amb una certa polèmica per part de la nostra federació perquè es va signar per part dels responsables educatius a dia 19 de juny, per tant, en un moment en que els centres educatius enfrontaven els darrers dies del curs, amb avaluacions, amb tasques administratives, amb activitats de tancament del curs acadèmic que, per ventura, varen dificultar la difusió de la convocatòria i varen generar una sobrecàrrega de treball en un moment sempre complicat. A més, per part de les pròpies famílies ens trobàvem amb que aquelles que s’havien proposat que els seus fills i filles accedissin a una pràctica com la de la immersió lingüística ho tenien ja tot comanat i fermat per una simple qüestió de previsió. Com no podria ser d’una altra manera FAPA Mallorca va reclamar que qualsevol convocatòria dirigida a les famílies i a l’alumnat es fes en temps i forma suficient per poder fer una difusió adequada, per assegurar que la informació arribi a tothom i per poder guiar en els processos administratius necessaris a les persones que ho necessitin.

Quan s’ha publicat la resolució ens hem trobat amb una realitat complexa. Per una banda i centrant-nos en la modalitat que més crida l’atenció, la de les estades d’immersió, que dona títol a la convocatòria oficial, hi ha un total de 57 beneficiaris, fet que es pot valorar de forma positiva que tot aquell número d’alumnes de 1r. Batxillerat pugui gaudir d’aquesta oportunitat, però també podem observar que hi ha un total de 103 alumnes que han quedat en llista d’espera. Com és obvi, la disponibilitat pressupostària, quan es fa una convocatòria, és la que determina quantes persones es poden beneficiar de la mateixa i quantes persones no. El que volem deixar palès és que si a una convocatòria ens trobem quasi el doble de persones que no han estat admeses que les que sí per ventura seria un bon moment de revisar quants recursos es volen destinar a les accions que posa en marxa la Conselleria.

Un altre factor que també ens pot cridar l’atenció és el de com es fa la baremació per poder decidir quins alumnes han tingut dret a obtenir aquest ajut i no i, en el cas que ens pertoca, la modalitat d’immersió a l’estranger, ha estat la nota. Es pot argumentar que són necessaris uns coneixements previs de la llengua anglesa per poder dur a terme amb èxit aquesta immersió, que s’aprofitarà millor el temps que es passi en aquesta estada si es té una base de coneixement d’idiomes que si no es té i podem estar d’acord amb aquests arguments com a criteri de classificació, però per ventura no com a criteri únic. Enguany hem defensat que els ajuts no es poden convertir en una eina de beneficiència, que els ajuts han d’arribar a les persones que ho necessiten quan ho necessiten i hem criticat que es posés un criteri de renda màxim en la convocatòria d’ajuts de menjador, però no pel fet que existís aquest criteri, sinó per com es calculava mitjançant índex de pobresa no adaptats al territori i perquè inicialment deixaven sense poder optar a aquests ajuts a una part de les famílies que segurament sí ho necessitaven. En el cas dels ajuts d’immersió no existeix cap criteri econòmic en la convocatòria i, per tant, famílies que no poden fer front a despeses d’aquest tipus hauran quedat excloses.

Per tant, per una banda volem recordar que l’Administració pública ha de tenir clares les seves prioritats i sí millorar la competència lingüística en llengua estrangera del nostre alumnat és una d’elles ha de poder destinar els recursos necessaris per poder fer-ho i això només s’aconseguirà amb uns pressuposts dignes destinats a educació i, per una altra banda, també reclamem que les famílies que no puguin accedir a determinats recursos educatius no puguin quedar excloses de les convocatòries d’ajuts públics que donen noves oportunitats al nostre alumnat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>