«

»

des. 16 2019

Els nostres parlamentaris i el debat dels ajuts de menjador: una darrera oportunitat de donar resposta a una problemàtica social de primer ordre.

FAPA Mallorca vol expressar la seva extrema preocupació en relació als tràmits parlamentaris que s’estan produint en relació als pressuposts educatius i a la qüestió concreta dels ajuts de menjador.

Com és ben sabut, la nostra Federació i la nostra Confederació a nivell d’Illes Balears (COAPA) ha denunciat en els darrers anys que el pressupost destinat als ajuts de menjador és francament insuficient. Les proves són més que evidents. Només en aquesta darrera convocatòria més de 3300 famílies han quedat fora de les ajudes, tot i que tenen puntuació en el barem. Això significa que la pròpia Conselleria d’Educació els reconeix el dret a tenir l’ajut perquè acompleixen els requisits establerts per les bases de la convocatòria però no pot fer efectiu aquest dret per manca de dotació pressupostària. No fa falta recordar que aquests ajuts són bàsics per la conciliació de la vida familiar i laboral i que el criteri de concesió és principalment socioeconòmic i, per tant, estem parlant de famílies que tenen alguna dificultat en aquest aspecte.

Aquesta denúncia li hem transmet de forma directa als responsables de la Conselleria d’Educació que, o bé, no han volgut entrar en la discusió o, fins i tot, han intentat utilitzar el llenguatge per canviar la realitat: xerren de famílies excloses quan la pròpia convocatòria ens parla de famílies que no tenen l’ajut per insuficiència econòmica de la dotació pressupostària (excloses serien aquelles sol·licituds que no acompleixen els requisits) per intentar minmitzar la situació. En altres casos sí s’ha reconegut la gravetat de la situació però sempre arribant a la mateixa conclusió: la seva impossibilitat de destinar recursos d’altres àrees per aquesta qüestió.

Davant d’aquesta situació la nostra Confederació va enviar una petició als diferents grups parlamentaris per aconseguir, mitjançant esmenes als pressuposts de la CAIB 2020, una partida dins del 2020 per cobrir les famílies que han quedat fora i un augment de la partida dels ajuts 2020/2021 davant de la més que probable previsió d’una repetició de la situació viscuda.

Els pressuposts es troben actualment en comissió parlamentària d’Hisenda, on s’estan discutint les diferents esmenes parcials als comptes de la comunitat autònoma i, en el cas concret de l’esmena presentada pel grup Més per Menorca i que recollia la nostra petició ens hem trobat que només Més per Mallorca, el PI i Vox varen votar a favor. Mentrestant els grups del Partit Popular i Ciutadans es varen abstenir i els grups del PSIB i Podem varen votar en contra. La nostra decepció és absoluta. Ens costa entendre perquè algú pot votar en contra d’aquest tipus d’esmena i quina resposta ens donarà quan li demanem directament. També ens costa entendre l’actitud d’aquells partits que es varen abstenir però que públicament varen dir que la nostra petició era raonable i de justícia.

Encara queda una darrera oportunitat que és votació al Plenari de dimarts dia 17 de desembre. Esperem que quan es voti aquesta esmena els diferents grups parlamentaris i cada parlamentari en concret no ho faci pensant en el seu interès partidista o en la disciplina de vot sinó en totes les famílies que s’han quedat sense aquest ajut i el necessiten. Així es demostraria qui pensa en les famílies, qui pensa en els infants, i qui no, més enllà de declaracions d’intencions i bones paraules.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: