«

»

març 11 2014

ESTUDES 2012-13

pnsdEl Pla Nacional Sobre Drogues (PNSD) ha publicat el passat 5 de març l’ESTUDES 2012-13, l’Enquesta Estatal sobre l’Ús de Drogues en Estudiants de Secundària. Aquesta enquesta es realitza des de 1994 cada dos anys, a estudiants de 14 a 18 anys a tota Espanya, i l’informe 2012-13 recull les dades de 27.500 estudiants de 747 centres educatius.

Les dades són preocupants, confirmen una edat molt jove d’inici en el consum d’alcohol i corroboren la tendència a l’augment del consum d’alcohol en els joves, sobre tot de 14 i 15 anys.  Són dades que ens empenyen a demanar-nos si els pares i mares podem seguir essent simples espectadors d’aquesta situació i d’unes polítiques de prevenció que no l’estan millorant. Els protagonistes, els que surten perjudicats, les víctimes al cap i a la fi són els nostres fills i filles. Ens podem permetre els pares, i la societat, limitar-nos a llegir enquestes? [Manifest FERYA juliol 2013]

PNSD-1

Alguns dels resultats més destacables respecte a l’alcohol i el tabac:

  • L’alcohol i el tabac, seguit pel cannabis, són les drogues més consumides pels estudiants
  • El 82% han consumit alcohol el darrer any, “una xifra molt alta que reflecteix la magnitud del problema al que ens enfrontam”, com diu en Francisco Babín, delegat del Govern pel PNSD. Destaca aquesta dada front al 35% que ha consumit tabac o el 27% cannabis.
  • L’edat d’inici segueix estant entre el 13 i els 16 anys; en el cas de l’alcohol els 13,9 anys (el 2010 eren els 13,7 anys)
  • El consum d’alcohol, tabac i hipnosedants està més estès entre les al·lotes, però els al·lots ho fan amb més intensitat.
  • Per edats, hi ha un increment molt alt entre els 14 anys, amb un 63% de consum  d’alcohol, i els 16 anys, els quals ja un 84% el consumeixen.
  • El paper dels amics és molt manifest a l’enquesta: un 89% dels joves que diuen que tots o la majoria dels amics consumeix alcohol, també ho fan; en canvi només consumeixen un 46% dels que diuen que pocs o cap dels seus amics ho fan.
  • Els estudiants d’entre 14 i 18 anys creuen que l’alcohol és la droga menys perillosa i que el tabac és més perillós que el cannabis.
  • PNSD-2El descens en el consum de tabac i de cannabis iniciat el 2004 s’ha estabilitzat, amb unes dades de consum semblants al 2010.

 

Podeu aprofundir en aquestes dades a la nota de premsa que ha publicat el Ministeri de Sanitat o al mateix informe ESTUDES 2012/13 pdf  que ha publicat el PNSD.

Totes aquestes dades les hem pogut veure i analitzar al taller FERYA II d’aquest cap de setmana a Pollença.

feryaII-2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: