«

»

oct. 29 2014

Fumigació sobre centres educatius

Famílies afectades han informat de la fumigació amb una avioneta de boscs pròxims als centres escolars de Bunyola i Costitx, coincidint amb l’hora del pati. En paraules dels infants, varen “regar” els nins i nines del centre que ocupaven el pati amb la substància polveritzada.

FAPA Mallorca consideram aquesta negligència com a molt greu per les conseqüències sobre la salut i la seguretat dels nostres fills i filles, pel que hem denunciat aquests fets davant la Conselleria d’Educació i la Conselleria d’Agricultura i hem demanat explicacions, que se’n facin responsables de les possibles conseqüències i una resposta immediata per evitar que això es pugui repetir.

Els centres no en tenien cap informació prèvia i per tant desenvolupaven les seves rutines amb total normalitat fins que els infants i mestres que estaven al pati se’n varen adonar i evacuaren l’espai immediatament.

Segons els diaris la substància polveritzada és Diflubenzuron en format DIMILÍN Oliós B. Un producte que malgrat les afirmacions de la Conselleria de Medi Ambient, no és100% inocu i pot desencadenar efectes com irritació a la pell o als ulls… i segons el grau d’exposició una síndrome de sensibilitat química múltiple. La pròpia Conselleria explicà que el producte de fumigació té la “categoria mínima d’afecció per als humans i la fauna“, la qual cosa reconeix implícitament que en té d’afecció i per això la fumigació a prop els centres ens sembla absolutament inacceptable.

És un fet que la població infantil és molt sensible i, com era d’esperar, hem sabut que al centre de Bunyola es varen presentar cassos d’infants amb símptomes que podrien ser conseqüència directa d’aquesta negligència (vòmits, irritacions, febre alta…). Fins avui, no tenim coneixement que la Conselleria s’hagi posat en contacte amb les famílies dels nins afectats, ni s’ha informat a tot el col·lectiu sobre les mesures adoptades amb l’objectiu de tranquil·litzar la població.

Imatge de l'esquerra facilitada per l'Amipa del centre bunyolí, amb la ubicació real de l'escola. A la dreta, mapa aportat per Medi Ambient i l'empresa de fumigació. El blau són les maniobres de l'avioneta i en vermell la zona on va llençar el producte de fumigació.  Diari de Balears

Imatge de l’esquerra facilitada per l’Amipa del centre bunyolí, amb la ubicació real de l’escola. A la dreta, mapa aportat per Medi Ambient i l’empresa de fumigació. El blau són les maniobres de l’avioneta i en vermell la zona on va llençar el producte de fumigació.
Diari de Balears

Pels fets esmentats, l’incompliment de la normativa vigent i per la informació que tenim del producte que pareix que s’ha fumigat i en previsió de possibles actuacions posteriors hem demanant a les Conselleries:

  1. El reconeixement de l’errada exposada i la manca de coordinació per part de les administracions responsables, atesa l’afectació de la salut pública i la seguretat de la ciutadania. En aquest sentit saber qui ha signat l’autorització i el pla de fumigació que prevèia accions que la normativa prohibeix.
  2. El reconeixement de les responsabilitats que es puguin derivar com a conseqüència de les actuacions de la fumigació, amb atenció a les persones afectades i especial esment als casos de síndrome de sensibilitat química múltiple que poguessin sorgir.
  3. La immediata informació a les famílies i als centres que s’han vist afectats per aquestes circumstàncies per explicar exactament l’origen i abast de la situació. Aquesta informació ha de ser clara i directa, ja que l’afectació també ha estat directa i ha provocat a les famílies un problema personalíssim.
  4. La garantia de les mesures necessàries perquè aquesta situació no es torni a produir. I en aquest sentit la comunicació pública de les actuacions previstes i les que ja s’han fet per a què, atesa la persistència del producte en la flora, boletaires i excursionistes en general ho puguin tenir en compte per les seves activitats.
  5. L’estricta aplicació de la normativa prevista per les directrius europees, en el sentit més restrictiu per a les polvoritzacions aèries i molt especialment en els entorns sensibles assenyalats per la norma. (Natura 2000, proximitats d’escoles, parcs infantils, centres sanitaris…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>