«

»

ag. 16 2018

La formació dels docents i el sistema d’oposicions: reflexions de present i futur

FAPA Mallorca vol valorar les recentment finalitzades oposicions al sistema educatiu de les Illes Balears realitzades per la Conselleria d’Educació.
En primer terme volem donar l’enhorabona a tots els opositors i opositores que han superat aquest procés i desitjar-los la millor de les sorts en el seu any de pràctiques perquè el seu èxit repercuteix de forma directa en els nostres fills i filles.
En segon terme volem remarcar la importància de la celebració d’aquest tipus de proves per aconseguir un dels punts necessaris en el nostre sistema educatiu: l’estabilitat per poder planificar a llarç plaç i no només a curt termini. Un dels problemes que es troben a molts de centres educatius i, especialment, en aquells que per les seves circumstàncies concentren majors dificultats és el de poder planificar a més d’un curs vista, de fer una tasca que aconsegueixi revertir situacions complicades i no només lluitar contra les dificultats del dia a dia més quotidianes. Aquesta tasca només és possible realitzar-la amb tota la implicació de la comunitat educativa i una part important són els docents que si poden continuar en el centre més d’un curs acadèmic i ser part activa en els projectes que es duguin a terme ajuden en gran mesura a que aquestes dificultats es puguin superar.
En tercer terme volem recordar la necessitat de replantejar el sistema d’oposicions per aconseguir que sigui un procés en el que s’aconsegueixi seleccionar els millors professionals per al sistema educatiu. El conseller d’Educació de les Illes Balears ha plantejat la necessitat de repensar aquest procés en el marc de la darrera conferència sectorial d’Educació. Creiem necessari fer aquest replantejament però, per ventura, allò que hem conegut per la premsa, les propostes referents a que les proves no siguin eliminatòries en tot el procés, tot i que pugui ser una via tècnica necessària no van a l’arrel de la qüestió, a allò prioritari per ser canviat: el tipus de proves en si, els seus continguts i allò que s’ha de valorar en elles. Quan parlem del tipus de proves que es realitzen és obvi que la part de coneixements memorístics que encara avui en dia es demanen pareix que no lliga molt bé amb les noves metodologies pedagògiques, amb els tipus d’aprenentatge que es volen potenciar a l’àmbit educatiu, amb l’educació per competències i per estàndars d’aprenentatge però encara ara és una part fonamental d’allò que es demana a un futur funcionari docent al nostre sistema educatiu. La nostra Federació té molt clar que allò que s’ha de cercar són les bones pràctiques, són les maneres de fer que facin que l’aprenentatge sigui una part essencial de la seva vida per als nostres fills i filles, que faci que siguin persones competents en els diferents àmbits de la vida realitat i que estiguin preparats per allò que encara es troba per arribar en el seu futur. Com es pot valorar això? Aquesta és la pregunta clau per veure cap a on ha d’anar la reforma del sistema d’accés a la funció pública educativa i, en aquest procés, ens agradaria ser-hi, per aportar idees i suggeriments i que no només sigui una negociació sindical que, òbviament també ha d’existir, però sense oblidar que són els nostres fills i filles que es troben en el sistema educatiu els principals interessats en que si es produeix aquesta reforma es faci de la millor manera possible.
Finalment no podrem deixar d’oblidar la necessitat de reformar les formacions inicials dels futurs professionals del sistema educatiu. La relació entre allò que s’estudia als graus universitaris i als màsters (especialment en aquest cas el de Formació del Professorat) i la realitat de les aules, del sistema educatiu i de la nostra societat hauria de ser més que evident i, per desgràcia, pareix que existeix una distància abismal entre una cosa i l’altra. Per aquest motiu, el paper de les Universitats i, especialment, el de la Universitat de les Illes Balears en el nostre cas, ha de ser el d’impulsores d’aquest canvi tant en continguts com en metodologies per aconseguir que totes aquelles persones que es vulguin dedicar a una professió tan importància com la docència tinguin la màxima preparació real prèvia possible. Ens consta que es comencen a produir canvis en aquest aspecte, esperem que vagin en la bona direcció i que contin amb la participació de les famílies, una part essencial de la comunitat educativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>