«

»

nov. 21 2017

La Formació Professional: formació al llarg de la vida

FAPA Mallorca ha pogut participar a les jornades formatives organitzades per la Federació d’Ensenyament de CCOO amb el títol «La formació al llarg de la vida». Primer de tot volem agrair la convidada que vàrem rebre i en segon terme fer una valoració de les mateixes. Estem molt contents de poder sentir les veus dels professionals que s’encarreguen dels diferents àmbits de la formació professional reglada, de la formació ocupacional i dels responsables polítics que regulen i gestionen aquests àmbits formatius, però encara estem més satisfets de poder transmetre de manera directa les inquietuds i reflexions de les famílies en relació a aquest àmbit formatiu.

  Hem pogut observar com hi ha una sèrie de consensos en relació a la detecció de les dificultats i de les errades del nostre sistema educatiu en relació a la formació professional. Per una banda, el desconeixement del que realment es fa a aquest tipus d’estudi, desconeixement compartit per part del col·lectiu de docents i per una bona part de les famílies. A més, a aquest desconeixement se li afegeix un estigma històric en relació a la formació professional, que és el de ser un tipus d’estudis de «segona» en relació als estudis d’ESO, Batxillerat o Universitat. S’ha de fer, per tant, una gran tasca pedagògica per poder eliminar aquesta percepció equivocada i que pot fer que una part de l’alumnat que voldria fer aquests estudis no els faci pel fet de no ser mal considerat en relació a l’alumnat que cursa el camí més habitual dins del sistema educatiu. Per això, la difusió d’allò que es fa bé, de les bones pràctiques, de la satisfacció dels alumnes que troben la seva vocació fent allò que els agrada ha de ser bàsica dins de la comunitat educativa. Una altra dificultat podria ser la falta d’oferta diversa i accessible per a tot l’alumnat d’aquest tipus d’estudis. S’ha constatat que existeix un dèficit important de places en alguns cicles i en algunes zones de les nostres illes i, a més, no tot l’alumnat té les mateixes facilitats de transport per poder accedir amb facilitat a aquells centres on s’imparteixen els estudis que vol realitzat. La inversió a realitzar en ampliació i diversificació de l’oferta és evident i els responsables polítics han manifestat la seva voluntat de realitzar-la tot i que també posen de relleu que encara ara no tenen tots els recursos necessaris. Per aquest motiu, la reclamació del #MÉSdeMIL com la quantitat necessària per als pressuposts educatius s’ha fet sentir una altra vegada. De totes formes, en aquest aspecte hem pogut escoltar algunes bones notícies com l’augment de la partida destinada al funcionament dels cicles i l’aprofitament dels recursos aconseguits per l’impost de turisme sostenible per posar en marxa nous centres integrals de formació professional a Palma, a Alcúdia o Maó entre d’altres municipis. Tota aquesta inversió, això sí, hauria d’anar acompanyada amb la necessària planificació de cap a on volem anar, què volem aconseguir i quin sistema educatiu en relació a la formació professional volem tenir, que les Conselleries implicades asseguren que treballen en ella i que ha estat reclamada de forma constant en aquestes jornades.

  Una altra afirmació comú ha estat les dificultats que encara ara es troben per aconseguir que allò que s’estudia es correspongui amb la realitat del mercat laboral que es trobaran els nostres fills i filles i de la inadequació dels continguts a la realitat actual, al món digital, al món de les noves tecnologies. Per aconseguir això, per una banda, es fa necessari un estudi acurat del nostre mercat laboral, de les seves demandes i de la seva situació real, però també de cap allà on volem anar, de quin seria el mercat laboral que volem en relació al futur i de quins professionals necessitarà. Per altra banda, també és obvi que la inversió en noves tecnologies, en formació del professorat i en adequació de les infraestructures existents també serà bàsica i la seva no realització de forma satisfactòria pot fer que el nostre sistema educatiu no avanci al mateix pas que la realitat que l’envolta.

  Finalment, volem recordar la importància de la lluita contra l’abandonament prematur escolar. Ser capaç de donar sortides reals i adequades a aquells alumnes que no troben el seu lloc en el món de l’ESO ha de ser una prioritat dels nostres responsables polítics i del nostre sistema perquè si no és així continuarem fracassant com a societat i hipotecant el seu futur i per evitar això la Formació Professional ha de ser considerada una eina bàsica i imprescindible que ha de poder ser dignificada amb el prestigi i els recursos necessaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>