«

»

febr. 12 2018

La lluita contra la segregació escolar continua: la necessitat dels pactes

FAPA Mallorca ha conegut aquesta setmana les notícies referents a l’estudi sobre segregació escolar que recentment s’ha publicat i que assenyalen que les nostres illes són el territori menys segregador per raons socioeconòmiques. Hem de recordar que un dels objectius de la nostra federació és aconseguir l’equitat en el nostre sistema educatiu, és aconseguir que qualsevol alumne tingui les mateixes oportunitats que un altre, és aconseguir la igualtat d’oportunitats. Per tant, en principi, pareixeria que aquesta notícia ens indica que anem en bon camí. Hem de recordar que FAPA Mallorca sempre s’ha posicionat en contra d’aquelles mesures polítiques que afecten a l’educació i que anaven en contra d’aquesta desitjable igualtat d’oportunitats com varen ser entre altres la zonificació única escolar o el Tractament Integral de Llengües, mesures que podrien ajudar a crear alumnes de primera i alumnes de segona i, per tant, afavorien no la igualtat sinó la segregació en base a criteris familiars i personals.

Sense voler dubtar de les dades d’aquest estudi, fet per professionals de reconegut prestigi en l’àmbit educatiu, no volem deixar de recordar que la percepció social, tant per part de la comunitat educativa com per part de la pròpia administració és que la segregació encara existeix, tant per raons econòmiques, com per raons de procedència geogràfica de l’alumnat, com per altre tipus de raons com les culturals i que encara ara trobem grans diferències en la tipologia de l’alumnat entre els diferents centres, tant entre centres públics i concertats, com entre els propis centres públics o els propis centres concertats. L’actual administració, tant a nivell de Conselleria com a nivell municipal ha anat avançant en mesures que puguin ajudar a eliminar aquestes situacions, impulsada per les reivindicacions de la comunitat educativa. Les mesures normatives com les relacionades amb la zonificació escolar o els ràtios d’alumnes NESE per aula van en aquest sentit o l’intent de reservar places escolars fins al mes de setembre, mesura que va ser recorreguda judicialment, contaven amb el nostre suport perquè anaven en la bona direcció i esperen que continuïn i encara es puguin fer més efectives. Però les propostes que més bé estan funcionant són les basades en l’acord del conjunt dels actors educatius, les mesures d’escolarització equilibrada basada en el consens dels centres educatius, de les famílies i de les administracions municipals. Aquests acords es basen en la idea de l’estudi, en la necessitat d’evitar la segregació escolar, en evitar els anomenats centres «guetto» que, per desgràcia existeixen i que, una vegada que un centre es converteix en guetto és molt difícil sortir d’aquesta etiqueta i realitat social. Municipis com Manacor, Inca o Sa Pobla han estat pioners en aquestes iniciatives que s’estan exportant també a les altres illes com és el cas d’Eivissa a Sant Antoni de Portmany. Aquests acords, amb tots els seus problemes, amb totes les seves limitacions i amb totes les seves virtuts són necessaris a tots els municipis on la segregació escolar existeixi o sigui possible i són el reflex clar que si es fa feina de manera conjunta i amb la idea del pacte l’educació millora.

Per aquest motiu la nostra Federació ha encoratjat a la Conselleria d’Educació ha començar aquests acords al municipi de Palma. Sabem que aquest serà un acord complicat perquè Palma és el territori més extens de la nostra illa, amb una major població escolar, amb unes complicacions derivades del seu planejament urbanístic, desigual i moltes vegades contradictori, per les seves problemàtiques socials i culturals diferenciades segons barris o districtes, pels seus condicionants de mobilitat i transport públic, etc. Però, tot i que aconseguir l’objectiu sigui complicat creiem necessari intentar-ho. Començar per una zona escolar o per un districte per poder servir d’exemple a la resta. Començar fent veure que és possible per continuar caminant en el bon camí. Començar per poder fer visible que la desigualtat és una realitat que s’ha de combatre i que independentment de l’escola a la que vagi un infant les seves oportunitats han de ser iguals, no només de recursos i infraestructures, sinó de realitat socioeconòmica, perquè no es pot permetre que d’un carrer a un altre, d’un barri a un altre, les diferències existeixen i condicionin el futur dels nostres fills i filles. Quan aconseguim aquesta fita serà el moment de poder vanagloriar-nos en la lluita contra la segregació escolar i la desigualtat. Mentrestant hem de continuar fent feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>