«

»

ag. 20 2017

La normativa municipal i el consum d’alcohol: una eina necessària que s’ha de revisar

   FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació, una vegada més, per les notícies que anem observant en relació al consum d’alcohol i els menors. Hem de recordar que, com ja hem denunciat diverses vegades, aquesta problemàtica té diferents causes, té diferents factors que influeixen i no tindrà una única solució i, per aquest motiu, tenim clar que la feina en xarxa entre els diferents sectors (famílies, institucions, etc.) és bàsica per poder enfrontar-nos a aquesta realitat.

Una de les eines bàsiques, necessària tot i que insuficient per ella mateixa, són les ordenances municipals que regulen la venda i el consum d’alcohol. Malgrat l’esforç que veim en la majoria d’ajuntaments, en molts de casos encara hem de veure amb alarma que aquesta normativa no es troba actualitzada, que no prohibeix especiíficament el consum dels menors, que no regula les concentracions amb la única finalitat de consumir alcohol, com és el cas dels botellots, o hi afegeix excepcions que no permeten atacar de manera global el problema, com durant les festes patronals.

Aquesta millora de la normativa creiem que és solucionable si existeix una clara voluntat política i social d’enfrontar-se al problema del consum, tant en les seves causes com en les seves conseqüències. Això sí, recordant que si la normativa reguladora i sancionadora només es centra en aquestes darreres no acompleix realment amb la seva necessària funció preventiva.

Durant aquest estiu han anant sorgint diferents informacions preocupants en relació al consum d’alcohol en menors a les festes dels nostres pobles i barriades i no és un problema que poguem obviar perquè no desapareixerà per ell mateix. A més, és un problema que ens afecta a tots i a totes, no es concentra únicament en un municipi o en un altre sinó que és global i, per tant, tot i que aquest tipus de normativa és concreta i adaptada a la realitat de cada municipi, cal una homogeneïtat en els seus objectius i estratègies. Igualment, cal que no oblidin que la cooperació entre entitats locals, entre administracions i entre actors socials és bàsica: si no actuem entre tots i cercant les causes reals, el problema continuarà i es repetirà any darrera any.

Per tot això, pensam que aquestes normatives són eines necessàries, no només per sancionar aquelles conductes incíviques sinó perquè el consum d’alcohol és un problema de salut pública i com a tal ha de ser tractat, sempre tenint present que el benestar dels ciutadans ha de ser l’objectiu bàsic de l’actuació de les institucions públiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: