«

»

abr. 22 2018

La participació és necessària però a la vegada és una gran oportunitat: les associacions de pares i mares i FAPA Mallorca

FAPA Mallorca vol encoratjar a tots els socis de les seves APIMA’s  a la necessitat de la participació. Una idea que segurament serà compartida entre molts de nosaltres és que per solucionar gran part dels problemes que ens podrem trobar a les nostres societats i que ens afecten com a individus la reivindicació, la lluita i la feina plegats serà la gran eina de la que disposarem. Així, si no demanem allò que creiem necessari i no fem l’esforç de poder dur a terme accions que ho justifiquin i que serveixin en molts de casos per fer d’altaveu de la demanda no s’aconseguirà allò que millorarà la nostra vida. Aquesta idea la podem aplicar a diferents àmbits d’actuació, des del més global al més particular i només per aquest motiu ja pareix que la participació de la reivindicació serà necessària i imprescindible.

  Òbviament quan parlem de participació no només parlem de la idea anterior sinó del fet que sempre serà necessari que algú faci allò que es fa. Algú ha d’organitzar aquell acte al que ens agradaria anar. Algú ha de gestionar un servei que volem utilitzar. Algú ha de ser la cara visible d’una entitat que fa pot ajudar-me a solucionar una problemàtica que jo tingui en un moment determinat. La pregunta clau és qui és aquest algú?

  El món del voluntariat és l’expressió més clara d’aquest algú que realitzarà tot el que hem esmentat i molt més de forma gratuïta i desinteressada i normalment amb una idea clara: allò que faig és profitós per a la nostra societat i no només per a jo mateix i aquells que m’envolten de manera més propera. Ens trobem amb molt de tipus de voluntariat en molts d’àmbits de la nostra societat però tots comparteixen aquesta característica comuna: voluntariat cultural, esportiu, social, etc. El món de les associacions de pares i mares forma part especial d’aquest àmbit.

  Les associacions de pares i mares fan feina en múltiples fronts de l’àmbit educatiu: la gestió de serveis d’activitats dins del centre (menjador, escola matinera, activitats extraescolars, etc.), la formació de les famílies per ajudar a gestionar de la millor manera possible els conflictes i les diferents problemàtiques que es trobaran els nostres fills i filles a l’àmbit escolar i fóra d’ella, la feina conjunta amb la resta de la comunitat educativa per aconseguir el millor funcionament del centre i la reivindicació contínua d’una educació de qualitat per a qualsevol infant seran alguns exemples. Aquesta feina voluntària és sacrificada, no sempre reconeguda i mai trobarem tot el suport institucional o del col·lectiu educatiu que voldríem i desitjaríem, però, a la vegada, és una feina que es fa de bon grat perquè l’objectiu ho mereix: fer una educació millor per a les noves generacions que hauran de crear el món que ve, les societats del futur. Hem de tenir clara una idea: la participació forma part del model educatiu que transmetem als nostres fills i filles. Per tant, si ells veuen que nosaltres participem, que val la pena fer aquest passa estarem traslladant la idea que la participació importa i que ells i elles també ho podran fer en un futur.

  Gran part dels lectors i lectores d’aquest escrit de reflexió sereu persones que coneixeu perfectament aquest món sacrificat però a la vegada gratificant, aquest món en el que intentem tirar endavant projectes i accions i no sempre surt tot com havíem previst, un món en el que tot i els fracassos que podrem patir les alegries sempre són més nombroses i evidents. Però, com ja sabeu, la nostra Federació és una passa més en aquest camí del voluntariat. És la passa de veure que la feina en xarxa és la millor possible perquè la col·laboració de tothom fa que tot surti molt millor. És la passa de veure que les nostres accions individuals quan es sumen a les accions individuals d’altres són molt més efectives. És la passa de veure que l’experiència d’uns, en els seus encerts i en les seves errades, pot ser útil per a altres tant per seguir les seves passes com per evitar aquells problemes que uns ja s’han trobat. És la passa de veure, en definitiva, que la unió fa la força.

  Per tot això, la Federació també necessita de totes les persones que puguin disposar del seu temps, de la seva experiència i de la seva il·lusió per poder fer feina entre tots i per a tothom, sense pors ni valoracions prèvies, sense pensar que un o una no pot fer la feina que es fa voluntàriament a la Federació, sense pensar que jo no en sé d’un tema, sense pensar que un no és vàlid per poder fer una tasca abans d’intentar-ho, perquè aquests són els mateixos motius que una persona pot posar per no participar activament d’una AMIPA i, com ja sabeu vosaltres, són motius que no es corresponen amb la realitat.

  Així, vos volem encoratjar a fer aquesta passa, a contribuir en la mesura del que cadascú pugui a aquest projecte que és FAPA  Mallorca que tant útil és per a les associacions de pares i mares i que tant útil serà encara en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>