«

»

abr. 10 2018

Les famílies i el món digital: com evitar els problemes? L’empoderament familiar és imprescindible

FAPA Mallorca vol reflexionar en relació a l’ús dels dispositius electrònics per part dels infants i dels adolescents. En els darrers temps creix la preocupació en relació a aquest ús per part de les famílies, de l’escola i de la pròpia administració pública. Països com França estan començant a establir mesures limitadores en espais educatius, el Ministeri d’Educació proporciona eines per formar als professionals en relació al bon ús i al mal ús d’aquestes eines igual que la pròpia Conselleria d’Educació, organismes públics com l’IB-Jove ofereix tallers a les escoles per poder orientar els joves en les diferents problemàtiques que poden sorgir, cossos de seguretat com la Policia Local ens posen de manifest les problemàtiques més greus i federacions com la nostra organitzem activitats entre famílies amb experts com en Jordi Jubany per tractar les noves realitats a les que ens hem d’enfrontar igual que les pròpies APIMA’s en la seva tasca formativa i informativa als centres. Per tant, podem observar que preocupació és global i compartida entre els diferents membres de la comunitat educativa.

Quan parlem de dispositius electrònics com telèfons mòbils, tablets o ordinadors estem parlant d’eines tecnològiques d’ús quotidià a les nostres vides i a les nostres societats (podem recordar dades com que a l’Estat espanyol existeixen més dispositius de telefonia mòbil que habitants) i que per als nostres fills i filles formen part de la seva existència més quotidiana, fent que podem anomenar a les generacions més joves nadius digitals. L’existència d’aquestes eines és inevitable perquè han transformat el nostre món i formen part de la més àmplia revolució 2.0 i, per tant, una actitud d’obviar la seva existència o fer com si poguéssim eliminar-les de les nostres vides ja no és una possibilitat. Per tant, allò que podem fer com a famílies és acceptar aquesta nova realitat i plantejar-nos com la podem utilitzar perquè els seus perjudicis siguin els menors possibles. Hem de tenir clar una qüestió: tots aquests dispositius són instruments, són eines que ens permeten accedir a un món més ampli, el món d’internet que tant ha canviat la nostra vida, tant per les seves oportunitats com pels seus riscs. Però, com tot instrument l’hem d’aprendre a utilitzar i aquest punt és el que, com a famílies, hem de tenir clar.

Segurament a qualsevol pare o mare ens semblaria una mala idea que ens diguessin que als nostres fills i filles els donen un cotxe però que no fa falta l’aprenguin a conduir, que ja l’aprendran sobre la marxa i que això no és cap problema. Per seguretat dels nostres fills i filles i dels altres conductors exigiríem que aprenguessin a conduir aquesta màquina en les millors condicions possibles abans d’utilitzar-la a una carretera. Aquesta idea és de sentit comú. Per aquest motiu, per ventura, el que hauríem de fer com a famílies és plantejar la mateixa idea en el cas de dispositius com, per exemple, el telèfon mòbil. Com s’utilitza, quins avantatges ens proporciona, quins perills ens podem trobar, com detectar-los i com solucionar-los serien coneixements bàsics que qualsevol persona hauria de tenir i que moltes vegades no es tenen. En alguns casos és perquè les pròpies famílies no els tenim i, per tant, no som conscients dels riscs i de les problemàtiques associades. Per això, la formació tecnològica és molt important en relació a les famílies perquè sense la supervisió dels adults és fonamental per iniciar-se en aquest món digital.

En aquest aspecte el paper de les APIMA’s és clau. No hem d’esperar a trobar-nos el problema a casa i enfrontar-lo de forma individual. La tasca en xarxa de les associacions de pares i mares és essencial per preparar-nos i per empoderar-nos davant dels problemes abans de que aquest arribin. Les famílies hem d’aprendre quins són els millors usos, quins són adequats per a cada edat, quines conseqüències pot tenir aquest ús a la vida dels nostres fills i filles i com és possible fomentar la seva autonomia però, a la vegada, minimitzar les problemàtiques que es podran trobar perquè l’acompanyament familiar en aquest aprenentatge compartit és necessari i imprescindibl

1 comment

 1. Carmen Aguado Cabellos

  La base del sistema educativo es del siglo pasado.
  Los centros educativos disponen de nueva tecnología en el aula y falta formación del docente para aplicarla.
  Continuamos castigando la espalda de nuestro hijos con mochilas llenas de libros, etc.
  El móvil toca en todas las puertas, desde el abuelo al bebé que está esperando la atención del pediatra.
  Es imprescindible aprender a manejar por el tiempo correcto el móvil, es más debemos disfrutar en el aula de sus recursos.
  El miedo de los docentes lo sufren los estudiantes, debe seducir al alumno trabajando para un nuevo uso del móvil, invitar a descubrir: historia, matemáticas, geografía, medio, lengua, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>