«

»

maig 03 2017

L’oci i els nostres fills i filles

Ja fa bastant d’anys que la nostra federació té una preocupació clara: quin tipus d’oci tenen els nostres fills i filles i, especialment, quan comencen aquesta nova etapa anomenada adolescència o quan ja són majors d’edat.

Per aquest motiu un dels nostres projectes de referència és el programa FERYA, on es treballa l’empoderament de les famílies com a col·lectiu, per poder fer front a tota una sèrie de conductes que poden ser perilloses. El consum d’alcohol s’agafa com a exemple de conducta de risc molt extesa, però creiem que els riscs als que ens enfrontem no es centren en una única substància o una única conducta.

Aquestes darreres setmanes hem pogut participar a una jornada sobre festes i consum d’alcohol, organitzades per l’Ajuntament de Sóller, així com hem assistit al darrer Plenari de la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB), en la qual hi ha representats tots els sectors implicats en l’oci dels joves i de la qual FAPA Mallorca en forma part des dels seus inicis.

És evident que ens trobem amb un problema de tipus social i del qual la pròpia societat comença a ser-ne cada vegada més conscient, encara que només sigui pels problemes que generen, com la massificació de les festes, aldarulls als carrers o utilització indeguda de l’espai públic, i no pel problema de salut dels menors i joves. Pareix que encara no es té clar que el problema no és només allò que es visualitza quan hi ha una festa sinó totes les idees preconcebudes que hi ha darrere aquests comportaments i que només podran ser canviades amb una tasca preventiva i de conscienciació a llarg plaç.Plenari POQIB abril 2017

Per això, tot i que aplaudim iniciatives com les dutes a terme per l’Ajuntament de Sóller i per la Direcció General de Salut Pública, continuem reclamant una veritable tasca preventiva, que no només sigui que ens diguin el que hem de fer o el que no hem de fer, sinó que cerquem o creem junts les eines per poder generar les nostres pròpies respostes als problemes, que aconseguim l’empoderament les famílies, no que ens tutel·lin. Una tasca on l’Administració Pública sigui un eix central del procés i on la tasca de les diferents administracions es trobi enllaçada i sigui coherent entre si.

Aquest és un dels motius pels que reclamem que els diferents municipis es posin d’acord per realitzar accions coordinades, perquè les tasques preventives o de control aïllades no garanteixen en cap cas que les conductes de risc no es realitzin a altres municipis. I, com també és clar, reclamem valentia i coherència a aquestes administracions. No es poden permetre conductes de risc per molt que formin part d’una tradició popular, per molt que siguin part de la festa, igual que els nostres propis municipis no poden ser co-partíceps d’aquestes conductes, bé tolerant o bé, fins i tot, patrocinant, esdeveniments on la única motivació sigui el consum d’alcohol i aquest es tracti com una conducta normalitzada davant dels ulls dels infants que comparteixen el mateix espai del poble.

Podeu consultar més informació sobre el programa FERYA, o sol·lictar-nos xerrades per al vostre centre o assistir al proper taller que es celebra els dies 12 i 13 de maig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>