«

»

març 11 2013

AMIANT A LES ESCOLES

Benvolguts companys i companyes,
Aquests darrers dies hem tornat a tenir notícies d’un fet greu que afecta la salut dels nostres fills i filles en alguns centres.

Concretament, les APIMA de l’escola de Na Penyal a Cala Millor i del Puig de Sa Ginesta a Calvià ens han recordat que als seus centres tenen infraestructures construïdes amb FIBROCIMENTS (amiant, asbest … i altres substàncies similars). Aquests composts es troben a les cobertes d’alguns patis, poliesportius i a les canonades d’aigües brutes antigues. Alguns coneixem aquestes estructures pel nom d’una de les empreses que les va comercialitzar anys enrere, URALITA.

Aquesta substància està científicament reconeguda com a cancerígena, fins al punt que des de l’any 2001 està prohibida legalment la seva utilització, producció i comercialització (DOC1-orden de 7 de diciembre de 2001, del Ministerio de presidencia).

Els diversos estudis als que hem tingut accés (DOC2-Universidad de Sevilla, per exemple) diuen que la substància provoca entre d’altres càncer de pulmó i que no es sap quin és el límit d’exposició ambiental diari que garanteix la seguretat per qui viu en un entorn amb aquesta substància i per això creiem que s’ha d’exigir la retirada immediata, com al seu dia es va fer amb els parallamps radioactius.

Les famílies de Na Penyal i del Puig de Sa Ginesta ja ho han demanat a la conselleria d’educació qui , tot i saber el perill del fibrociment i l’estat d’aquestes estructures, NO S’HA DIGNAT NI TAN SOLS A DONAR RESPOSTA. De fet des de les administracions (conselleria d’educació o salut i ajuntaments) se n’aprofiten del temps que tarda en detectar-se la malaltia per NO FER RES o per donar-se les culpes entre ells, assegurant que no hi ha perill i justificant la seva inactivitat en que no hi ha diners per a una despesa tan gran.

Aquesta situació és INADMISSIBLE i per això que des de FAPA MALLORCA volem iniciar una CAMPANYA REIVINDICATIVA per a la substitució d’aquests materials. Necessitarem el suport de totes les APIMA, les afectades directament i  les que no ho patim però que solidàriament volem manifestar la nostra opinió.

Així és que vos demanam que ens faceu arribar si al vostre centre teniu aquests materials i quina és la vostra postura, si ja ho heu denunciat i si heu tingut resposta o no. Si teniu fotografies també és important que ens envieu alguna.

Tota aquesta informació la podeu enviar al correu de la Federació abans de dia 14 de març que serà quan la comunicarem a la conselleria i als mitjans de comunicació per a fer tota la pressió possible. Després del 14 seguirem recollint informació però no volem que això s’allargui.

No volem ser alarmistes però algunes notícies recents (DOC3- Diario de Mallorca) ens demostren el perill que pot suposar aquest problema i per això no podem passar ni un dia més amb aquestes estructures de fibrociment a les escoles i instituts on els nostres fills i filles passen quasi un terç de la seva vida diària.

Si la ciència no sap on hi ha els límits de la seguretat i la llei ens empara per a la seva retirada, què fan encara aquestes estructures als centres educatius? Mentrestant els nostres fills respiren les microfibres cancerígenes o juguen amb els bocins que cauen dels sostres a diari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>