«

»

abr. 07 2014

CONGRÉS – EL PARADIGMA PLURILINGÜE

plurilingualEls dies 3 i 4 d’abril s’ha celebrat a la UIB el Congrés Internacional “El paradigme plurilingüe”, organitzat per les associacions de directors i el Cercle Educatiu, amb l’objectiu de debatre la introducció del plurilingüisme en el sistema educatiu, des de la vessant dels tècnics i els experts que el coneixen. Han assistit figures de reconegut prestigi internacional en els sistemes educatius plurilingües i en el seu ensenyament, com podeu comprovar al seu programa.

Donada la importància de l’aprenentatge de llengües i del conflicte que ha generat la insensata implantació del TIL a les Balears, FAPA Mallorca també ha assistit al congrés, junt amb membres de COAPA i d’altres federacions.

Podeu consultar el el document de les conclusions pdf i recomanacions dels experts que hi participaren, que ha publicat ADESMA a la seva web, així com les notícies i els resums que han sortit a la premsa.

APABAL ha publicat una entrevista amb David Marsh [traducció català] [traducción español], reconegut especialista i coordinador de l’equip europeu impulsor del mètode AICLE – Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres. Voldríem destacar algunes de les seves declaracions:

CLIL és una estratègia educativa amb dos enfocaments en els quals s’usa una llengua addicional tant per a l’aprenentatge de la llengua com també del contingut. AICLE / CLIL descriu els tipus d’ambients educatius que s’han de crear per realitzar amb èxit aquest tipus d’ensenyament.

Canviar el mitjà d’instrucció i aprenentatge en qualsevol societat és un tema molt delicat . És essencial que totes les parts involucrades participin. Els objectius han d’estar clars per a tots els actors clau. El pla de lliurament ha de ser negociat i construït en conjunt. Com totes les coses bones en la vida, això requereix que la gent se senti segura i el més important, donar suficient temps per posar-se en marxa. Innovacions com aquesta sempre són caòtiques i alguna vegada l’estatus quo ha de ser desafiat i això requereix prendre decisions valentes.

Hi ha d’haver un flux d’aprenentatge assegurat des dels primers anys fins al final de
l’educació secundària. Aquest flux requereix un procés d’esquematització del currículum que porta a un pla curricular per a les tres llengües i inclou un aprenentatge basat en els requisits de l’edat, en termes de quina quantitat d’assignatures s’ensenyen a quines llengües.

El nivell mitjà de fluïdesa en anglès d’un professor individual no és el primer que s’ha d’abordar. […] És el procés, el que s’ha d’abordar en primer i més important lloc. […] és una qüestió de metodologies i combinació de llengües, no només de llengua. Es tracta d’ AICLE / CLIL.

També podeu consultar les declaracions dels experts a la premsa d’aquests dies:

ARA Balears

Condicions per a un model trilingüe: flexibilitat i doblers

Les conclusions del congrés plurilingüe serviran de base per fer una proposta als partits
Les conclusions del congrés plurilingüe serviran de base per fer una proposta als partits

Diario de Mallorca

Expertos aconsejan dar libertad a los centros para sumarse al plurilingüismo
El congreso ´El Paradigma Plurilingüe´ concluye que es necesaria flexibilidad, recursos y formación.
Profesor de Economía de la Universidad Carlos III y coautor del estudio de FEDEA sobre el bilingüismo en Madrid.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>