La Plataforma FERYA (Famílies en Red y Activas) i FAPA Mallorca denunciam la desprotecció que pateixen dels menors per part d’alguns ajuntaments amb la celebració d’activitats que promocionen el consum d’alcohol a la via pública.
L’ajuntament d’Inca ha tornat a autoritzar aquest any la celebració d’un Birracruzis pels carrers del poble, una activitat privada, sense cap objectiu cultural o gastronòmic, que consisteix en una “processó” de joves, i no tan joves, entre els cuatre (4) bars que hi participen, bevent cervesa acompanyats de música i xaranga, un dissabte matí. I ja hem vist altres anys com molts dels participants acaben ebris pels carrers del poble.
La possible participació dels menors en el Birracruzis no és el problema, donam per suposat que l’ajuntament d’Inca vetllarà per fer cumplir la legalitat. Aquests tipus d’activitats representen dues situacions perjudicials per als nins i joves menors d’edat, segons es denuncia a tots els fòrums internacionals de prevenció de riscos:
- La promoció davant els menors d’un consum d’alcohol no moderat, mitjançant la normalització i visibilització, en horari de matí i en un espai públic, d’aquestes activitats.
- La promoció d’un estil d’oci pels joves que lliga directament diversió i alcohol, un oci que malauradament s’està convertint en el majoritari.
La setmana passada tenguérem una reunió amb l’ajuntament d’Inca per exposar-los aquests arguments, amb l’esperança de què poguessin modificar aquesta activitat perquè, com a mínim, no tengués aquest impacte sobre els menors. Ens explicaren algunes modificacions, com l’eliminació del concurs de beure cervesa, que valoram positivament però consideram insuficient, i es proposaren algunes possibilitats per limitar l’exposició dels menors a aquest tipus d’activitat però fins avui no hem rebut cap resposta.
Aquestes activitats i la seva autorització són un reflexe de la baixa percepció social del problema del consum d’alcohol i dels seus riscos. Malgrat ser un problema invisibilitzat, sabem que un 30% dels menors estan en risc per abús de l’alcohol i que l’inici del seu consum és als 13,9 anys (ESTUDES 2014).
Les administracions tenen el deure i la responsabilitat de crear espais d’oci saludables, de fomentar i facilitar iniciatives deslligades d’aquests consums, que promoguin el desenvolupament i la protecció dels ciutadans i, sobre tot, vetllar pels benestar dels nins i joves. La prevenció del consum d’alcohol dels menors ha de ser col·lectiva i ha de comptar amb el suport de tota la comunitat mitjançant el compromís dels seus governants.
A les famílies ens resulta molt difícil educar i protegir els nostres fills i filles davant aquests consums si des de les administracions s’autoritzen activitats com el Birracruzis i col·laboren en la difusió pública d’un missatge tan clar com el que promou aquesta activitat: “Si beus, t’ho passaràs bé”.
Els pares i mares no ho podem acceptar.
NOTA: La Plataforma FERYA (www.ferya.es) duu 4 anys en funcionament a 6 CCAA i engloba 9 federacions d’associacions de pares i mares i una xarxa de professionals de la prevenció. Té el suport del Pla Nacional sobre Drogues i 124 associacions ja s’han adherit a la Plataforma i col·laboren amb més de deu ajuntaments arreu d’Espanya.