«

»

jul. 20 2017

El problemes de l’escolarització (I): la necessitat de la transparència de les dades

FAPA Mallorca té molt clar, tal com ha mostrat durant tota la seva existència, que la participació és central per entendre la nostra vida activa com a membres de la comunitat educativa. Però, com venim reclamant des de ja fa temps el nostre concepte de participació i el de les Administracions públiques moltes vegades encara ara és diferent. En la nostra relació amb l’Administració entenem participació no com a ser receptors passius d’informació i de decisions ja preses amb anterioritat sinó com a copartíceps de les decisions que es prenen, sempre respectant les funcions dels diferents membres de la comunitat educativa i la capacitat administrativa de la funció pública.

Partint d’aquesta base FAPA Mallorca té molt clar que un objectiu fonamental del nostre sistema és que sigui just i això s’aconsegueix quan qualsevol alumne, qualsevol dels nostres fills i filles, té les mateixes oportunitats que la resta d’alumnes del sistema. Aquest objectiu només es pot aconseguir amb la implicació de tota la comunitat educativa i solucionant problemes de naturalesa diferent que afecten al nostre sistema en l’actualitat. Òbviament un d’aquests problemes és de l’escolarització que, encara ara, no té els requisits de justícia que se li pressuposen i és encara un mecanisme que moltes vegades perpetua les desigualtats existents.

Per plantejar-nos els problemes del sistema d’escolarització la nostra Federació es troba implicada en tots els òrgans de participació existents que tracten aquest tema com, per exemple, el CEIB, el Consell Escolar de Mallorca o el Consell Escolar de Palma que es troben discutint aspectes del procés d’escolarització com les zones escolars o el sistema de baremació de l’alumnat. Això sí, tot i la nostra inversió de temps i recursos en aquest tema, tot i les col·laboracions desinteressades de la nostra organització i d’altres entitats i administracions en accions com les Jornades de debat sobre el mapa escolar organitzades pel Consell de Mallorca, l’IRIE i les entitats socials que formen part del Consell Escolar de Mallorca, tot i la nostra voluntat d’aportar en positiu a la reflexió, encara a dia d’avui ens trobem amb problema insalvable.

La Conselleria d’Educació, principal responsable del procés d’escolarització encara és obscurantista en relació a la realitat del sistema i es nega de manera sistemàtica a proporcionar les dades que farien possible la reflexió acurada sobre l’estat actual d’aquest procés i per poder proposar opcions de futur realistes. En nom de la privacitat de les dades i per evitar interpretacions equivocades la política de l’Administració ha consistit en fer propostes però no proporcionar les dades reals que sustenten les seves propostes i que podrien fer possible que altres col·lectius de la comunitat educativa també poguessin fer les seves. FAPA Mallorca sap perfectament que la privacitat de determinades dades, la seva confidencialitat forma part d’un sistema garantista de la protecció jurídica que respectem i compartim, però també tenim clar que es poden proporcionar les dades sense violar aquesta confidencialitat. Quan es vol fer una anàlisi d’una zona concreta d’escolarització no fa falta saber el nom del centre que té unes determinades dades però sí que existeix un centre que té aquestes dades i un altre que té unes altres, que té, per exemple, un percentatge d’alumnat NESE o en té un altre, que té un número determinats de sol·licituds d’escolarització i un altre centre en té més o menys. Aquesta és la informació que reclamem i és la informació que encara ara no tenim tot i que se’ns ha contestat diverses vegades que “ho estan estudiant”. Després de dos anys de legislatura creiem que ja és el moment de fer pública aquesta informació per poder fer un debat en condicions i més quan aquest Govern s’ha definit com el garant de la transparència. Per tant, volem transparència en les decisions preses però també en com es prenen aquestes decisions i quina és la seva base.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: