«

»

gen. 22 2020

El vet parental: una altra vegada es crea un problema innecessari al món de l’educació per interessos partidistes

   FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en relació al mal anomenat PIN Parental i que consisteix en la possibilitat de vetar activitats complementàries als centres educatius segons els criteris de les famílies. 

   Primer de tot hem de posar de relleu que ens trobem, una vegada més, amb una polèmica que sorgeix de la invenció dels representants polítics no d’allò que succeeix realment als nostres centres escolars. Un exemple seria les afirmacions del Conseller d’Educació de la Comunitat Autònoma de Madrid en referència a aquest tema https://www.eldiario.es/madrid/consejero-Educacion-Ayuso-desmonta-polemica_0_986901970.html. Pel que nosaltres sabem les dades d’inspecció educativa a les Illes Balears avalarien la inexistència de denúncies en relació a aquest tema i a la nostra Federació no ens ha arribat cap queixa al respecte. Per tant, podria paréixer que a determinats grups polítics els interessa crear confrontació política allà on no existeix i que també interessar crispar a la comunitat educativa en relació a problemàtiques inexistents. Així, es repeteix la utilització de l’educació com un arma política, un ús que la nostra Federació rebutja de forma taxativa. Només també posar damunt de la taula el fet que conceptes com el d’adoctrinament que s’estan utilitzant per poder defensar aquesta mesura són vells coneguts nostres quan algunes organitzacions socials i polítiques han intentat qüestionar l’ús de la llengua a la nostra comunitat autònoma i que, fins ara, sempre s’han demostrat falsos. 

   En segon terme esmentar que la utilització equivocada de l’article 27 de la Constitució Espanyola on es consagra el dret a l’educació no està facilitant la discussió en els termes correctes. Hem de recordar que aquest dret té com a destinataris als infants i no als progenitors. A més, el propi article 27 en el seu segon punt ens recorda que el contingut del concepte d’educació consisteix en el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals. Per això, educar el valor actual de conceptes com el de respecte a la diversitat és un dret fonamental dels menors i una obligació civil dels progenitors o de les persones que ostenten la pàtria potestat. Si el debat es produeix en els termes correctes en realitat el que ens trobem és la possibilitat de que unes famílies puguin exigir al sistema educatiu que els seus fills i filles no siguin educats en els valors bàsics que regulen la nostra convivència cívica i social. Aquesta petició va en contra d’aconseguir que els nostres fills i filles siguin persones lliures i responsables i d’aconseguir una societat millor de la que ja tenim. Per tant, per propi sentit comú pareix una proposta il·lògica. 

   En tercer terme constatar que aquest debat només té un objectiu clar més enllà d’intentar aconseguir atenció mediàtica per a determinades opcions polítiques: desprestigiar el sistema educatiu actual amb acusacions falses (ni ens dignarem a entrar en el debat dels suposats continguts de les xerrades d’educació sexual esmentats per alguns representants polítics) i intentar aconseguir que la por s’instal·li a les famílies i als professionals de l’educació donant lloc a una autocensura que no podem permetre. A aquest joc la nostra Federació no entrarà. El nostre objectiu és un sistema educatiu de qualitat per a tota la comunitat educativa. Aquesta, òbviament, no és la via per aconseguir-lo. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>