FAPA Mallorca vol tornar a recordar com curs acadèmic darrera curs acadèmic les famílies s’enfronten una vegada més al fet que, tot i que, en teoria, el sistema educatiu al nostre estat és gratuït ens trobem amb una de les principals despeses a realitzar els mesos de juliol o setembre: la matriculació dels nostres fills i filles i la comprar dels llibres de text i del material escolar.
Tenim molt clar que la nostra comunitat autònoma pateix un dèficit de finançament que fa que l’eliminació de les taxes de matrícula o la gratuïtat dels llibres de text siguin demandes fonamentades teòricament però que no resulten efectives a nivell pràctic. Per això, la nostra federació també s’ha sumat a la plataforma per un finançament just que integren diferents col·lectius de la societat civil.
Però, com a famílies afectades sí que volem que els centres educatius siguin clars en relació a l’ús dels diners que hem de pagar per les matrícules escolars per poder saber en què s’inverteixen els nostres diners. Però, això no és una reivindicació especial és simple transparència. Òbviament, també volem remarcar que aquests pagaments s’han d’emmarcar dins de les instruccions que dicta la Conselleria i que, per tant, estan prefigurats i no poden respondre al lliure arbitri d’un centre o d’un altre, entre d’altres motius, per garantir una equitat entre centres.
També com a famílies podem reclamar, com fa la nostra federació, que es faci l’esforç per part de la Conselleria d’Educació de reduir, en la mesura d’allò possible, la despesa en llibres de text. Per això és necessària la formació del professorat, per capacitar-lo per poder elaborar el seu propi material de treball i no dependre únicament del suport del llibre de text. També és necessari el suport tant econòmic, com en recursos materials i humans, per part de l’Administració a aquells centres que tirin endavant programes com els projectes educatius, en els que mitjançant una metodologia i una idea educativa diferent a la tradicional, es redueix el paper dels llibres de text a les aules. Òbviament és necessària la continuïtat de programes com els de fons de llibres de text que no només fomenta l’estalvi econòmic sinó els valors de la conservació i la reutilització als nostres fills i filles. Però, reivindiquem que aquests programes tinguin un finançament adequat per part de la Conselleria d’Educació, augmentant la partida econòmica prevista per alumne i recuperant les quantitats que es varen poder establir als seus inicis. Finalment no podem oblidar l’aposta per les noves tecnologies. Però, aquesta aposta ha de ser seriosa: enguany ens hem trobat amb la primera convocatòria del programa fons de llibres destinada a material de tipus digital però, com no és ja novetat, aquesta convocatòria s’ha efectuat tard, amb uns requisits impossibles de satisfer per la majoria de centres en el plaç que es donava i amb una dotació econòmica totalment insuficient. No ens oblidem tampoc de les promeses que ja fa dos anys ens varen fer per part de la Direcció General d’Innovació en relació a la infraestructura educativa i la connectivitat, assegurant que es faria tot l’esforç possible per la renovació de la xarxa de connectivitat dels centres, ampliant-la i fent possible que la utilització de les eines digitals es faci en condicions òptimes: encara continuem esperant que es faci una realitat a la majoria de centres de les nostres illes.
Per tot això, la reflexió sobre el paper dels llibres de text encara és vigent, sobre l’esforç econòmic que comporten a les famílies, sobre el seu paper a l’aula, sobre les alternatives que existeixen i sobre el paper dels centres i de la Conselleria per aconseguir que els llibres no siguin un problema més en la relació entre les escoles i les famílies.