«

»

gen. 12 2020

La retallada econòmica als centres educatius (II): reflexions i solucions

 FAPA Mallorca vol continuar reflexionant en relació a la retallada en l’assignació econòmica als centres educatius per part de la Conselleria, l’anomenada partida de funcionament de centres. 

   Com ja hem comentat aquesta retallada en l’assignació no ha estat ben rebuda per part de la nostra Federació. La Conselleria d’Educació ha argumentat que existeix un romanent excessiu a alguns centres educatius que s’anava incrementant any darrera any i que, a més, la llei de pressuposts, en una de les seves disposicions addicionals permetia aplicar aquesta retallada. Per part nostra, creiem que aquests arguments cauen pel seu propi pes. Per una banda, si alguns centres educatius no fan el que toca i és de coneixement per part de la Conselleria allò que s’ha de fer és investigar, comunicar i parlar amb els centres concrets i trobar les solucions adequades o, fins i tot, si fos necessari, aplicar les mesures correctives oportunes. En cap cas aplicar una mesura general per solucionar un problema específic i que, tot sigui dit, permet la pròpia normativa actual i és conegut per part de l’Administració de fa estona en tant que el programa econòmic de gestió de centres és controlat de forma directa per part del departament corresponent de la Conselleria d’Educació. Per altra banda, és veritat que existeix aquesta disposició addicional en els pressuposts que permet fer aquest ajustament però volem posar de relleu la paraula clau: pot. Si aquesta disposició especifica que es pot fer no vol dir que s’hagi de fer i, per tant, la decisió de fer-ho o no és política, no una conseqüència directa d’una normativa pressupostària. 

   També no ens deixa de resultar sorprenent que aquesta notícia, molt important per a les economies dels centres educatius no fos consensuada amb els mateixos però també que ni tan sols fossin informats de forma correcta. Durant les vacances escolars es publica un BOIB i s’envia una notificació interna a les direccions dels centres quan aquesta mesura ja s’aplicava. Ni negociació, ni diàleg, ni demanar opinions, ni poder parlar de casuístiques especials de cada centre, de les dificultats específiques o del perquè s’havia produït aquest romanent. Les formes són molt importants i pareix que intentar fer les coses d’amagat per evitar les crítiques de la comunitat educativa genera l’efecte contrari: la crítica és més ferotge i segurament més justificada que mai. 

   Ens consta, així mateix, que a molts de centres, per així poder seguir la normativa econòmica actual i vigent i per aconseguir una major transparència, partides finalistes o aportacions de les famílies també amb finalitats concretes (viatges d’estudis, recollides solidàries, aportacions a programes específics, etc.) també s’han considerat com a part d’aquest romanent de centre. Si és així, i és el que pareix ser, això seria un càlcul incorrecte. Aquestes aportacions no formen part dels diners que aporta la Conselleria als diferents centres educatius sinó moviments de diners amb finalitats específiques i que no provenen de recursos de l’Administració. Òbviament no es poden computar dins d’aquest fons global i a partir d’ara per ventura seria imprescindible poder detallar les procedències de les diferents aportacions de forma totalment diferenciada per evitar cap confusió tal com ara pareix que es s’ha produït. 

   Finalment només recordar que per experiències passades les retallades sempre són difícils de revertir. Si s’efectua un ajustament a la baixa en la quantitat destinada als centres educatius sempre és més difícil aconseguir una recuperació en els pressuposts que no el manteniment d’una quantitat existent. Així, si no s’efectua aquest ajustament és més probable que les quantitats destinades el proper pressupost siguin acceptables i suficients que no si es realitza efectivament. 

   Per tot això i altres motius ja exposats anteriorment demanem a la Conselleria d’Educació que s’assegui amb les comunitats educatives, amb les direccions dels centres, amb el claustre del professorat i amb les famílies per veure si aquesta mesura és adequada o no i sigui capaç de rectificar si fos necessari. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>