FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació, com és habitual cada any, en relació a la tornada a escola i a la despesa que genera a les famílies. Segons diferents dades publicades als mitjans de comunicació, les Illes Balears són una de les comunitats on les despeses són més altes, arribant a ser quasi el doble d’una altra comunitat com el País Basc. Així, una família pot haver de fer front a una despesa de quasi 600 Euros per fill per poder estar equipats amb allò que es demana per poder començar a escola. Hem de recordar, això sí, que aquesta despesa serà variable, tant pels estudis que es cursin com pel tipus d’escola en el que es trobi matricular, que pot demanar material específic com és la roba. La principal despesa a totes les etapes educatives és la creada per la compra dels llibres de text, arribant a destinar-se més de 200 Euros a aquesta compra en etapes educatives com el Batxillerat. Podem esmentar que aquesta despesa no és igual a totes les comunitats autònomes i, per exemple, a algunes existeixen mesures com les del xec – llibre que financen aquesta compra. Òbviament sabem que mesures com aquestes no són actualment viables a la nostra comunitat pels diners que es destinen a Educació dins dels nostres pressuposts i, fins i tot, pel tipus de projecte en relació als llibres de text que venim reclamant des de la nostra Federació, un model en el que el llibre ja no sigui la única eina possible dins de l’aula, un model en el que la innovació en materials educatius, en metodologies i en noves tecnologies puguin fer que existeixin alternatives que funcionin i que es trobin a l’abast dels centres. Però, també sabem que en molts de casos el paper del llibre de text encara es fonamental i, per aquest motiu, reclamem que els programes de Fons de Llibres es puguin realitzar a tots els centres educatius (actualment no és així) i que estiguin dotats amb un pressupost digne, semblant al que tenia al seu inici i no a la dotació actual. Aquests programes són claus per reduir la despesa del retorn a l’escola però també tenen un paper de conscienciació de l’alumnat en relació a la utilització del material i a la seva importància i, per aquest motiu, haurien de formar part del projecte de centre, com una eina més de formació dels nostres fills i filles.
No podem oblidar tampoc que, dins del retorn a escola, existeix l’anomenada matrícula al centre escolar, una de les vies que té qualsevol centre per finançar-se i que es troba regulada normativament en els seus límits. Per aquest motiu vàrem manifestar a la Conselleria d’Educació la nostra petició en relació a la vigilància del compliment d’aquest normativa, tant en els seus límits com perquè qualsevol cobrament es faci amb total transparència de quina és la finalitat concreta.
Finalment, no podem deixar d’esmentar la necessitat d’aconseguir que aquesta despesa es redueixi perquè en un context social on, a la nostra comunitat, hem de parlar cada vegada més dels anomenats treballadors pobres que, tot i tenir feina, no poden fer front a despeses extraordinàries com, per exemple, les esmentades a aquest article, el retorn escola no es pot convertir en una preocupació més per a la família i més quan comparem els esforços que fan les diferents administracions autonòmiques per pal·liar aquest problema i la nostra comunitat, tot i la millora existent, no surt ben parada. Per aquest motiu i per molts més continuarem reclamant un increment en el pressupost destinat a Educació perquè si no aquest problema i molts d’altres, continuaran un any darrera l’altre sense solució.