FAPA Mallorca vol mostrar la seva preocupació per les denúncies d’adoctrinament que tornen sortir als mitjans de comunicació en relació al nostre sistema educatiu.
La nostra Federació vol recordar que aquest tipus de denúncies no és la primera vegada que es realitzen sinó que cada cert temps sorgeixen de forma cíclica i quasi totes elles relacionades amb temes vinculats a la llengua i el seu ús. Però volem incidir en un punt important: aquestes denúncies, fins allà on sabem, queden en no-res. Moltes vegades perquè ni tan sols es fan els tràmits necessaris per presentar-les oficialment i altres perquè no es veu cap problema real en les activitats o actes assenyalats. Idò sí això és així, per què es realitzen? Per un interès de tipus polític. Resulta curiós que la majoria de situacions denunciades ho siguin per partits polítics o associacions vinculades a grups amb vocació política i no per associacions vinculades a l’àmbit educatiu. Resulta curiós que, en nom d’una suposada voluntat d’unitat de la comunitat educativa, amb la suposada intenció de no dividir a l’alumnat, a les famílies i als docents, s’aconsegueixi sempre l’efecte contrari i aquestes denúncies creïn un clima de persecució pública i mediàtica i de desconfiança.
La nostra Federació per evitar situacions com les esmentades anteriorment es va oferir públicament a escoltar i a assessorar a totes aquelles famílies que trobin que els seus fills i filles han patit un episodi d’adoctrinament o que vulneri els seus drets i llibertats en el sentit en el que es realitzen habitualment aquestes denúncies públiques. Més d’un any després d’haver fet aquesta crida pública als mitjans de comunicació no hem rebut cap queixa ni cap consulta en aquest sentit. Per què és això? Per ventura una explicació real és que les persones que fan aquestes denúncies no tenen fonaments reals o volen utilitzar situacions que succeeixen als centres educatius en benefici propi, per treure un rèdit polític que d’altra manera no podrien treure.
Volem recordar que per a qualsevol família existeixen mecanismes per denunciar aquelles situacions que considerem injustes o que afectin als interessos dels nostres fills i filles. Aquests mecanismes, com la inspecció educativa, són els primers que s’han d’utilitzar i estan oberts a qualsevol família que els necessiti. En molts de casos són utilitzats però normalment sense vinculació a suposats adoctrinaments sinó per qüestions que si són vertaders problemes del nostre sistema educatiu: ràtios que superen la legalitat, atenció a la diversitat i recursos humans, etc.
El nostre sistema educatiu té molts de problemes, té molts aspectes que encara hem de solucionar i altres que encara estem començant a plantejar com fer-ho: infraestructures educatives dignes, formació del professorat adequada a la realitat actual, educació en una societat tecnològica, noves metodologies educatives i un llarg etcètera que la nostra Federació duu anys reclamant i lluitant per solucionar-los. Davant de tots aquests problemes no fa falta inventar-se problemes que no ho són i que només tenen una única intencionalitat: treure vots en una futura convocatòria electoral fent mal al nostre sistema educatiu.
oct. 19 2018