«

»

ag. 18 2017

Les Illes Balears continuem a la cua en beques del Ministeri d’Educació

FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació per la notícia en la que ens assabentam que Balears, una vegada més, apareix com la comunitat autònoma que menys diners rep de l’Estat per a beques i ajuts als estudis. Recordem que aquesta dada no és precisament nova. Per exemple, el curs 2015 / 16 la nostra comunitat figurava la segona per la cua en diners per habitant destinat a beques educatives. Així, mentrestant a Balears rebíem 12 Euros per habitant a Andalusia aquesta quantitat augmentava fins a 47 Euros per habitant, una diferència abismal, que quasi quadriplicava els diners destinats a les nostres illes. És clar que factors com l’elevat índex de fracàs escolar tenen incidència en les dades estadístiques de distribució, en tant que la majoria de beques i ajuts estatals es dirigeixen a ensenyaments postobligatoris però també és clar que només aquest factor no explicaria aquesta immensa desigualtat. Aquestes quantitats no han millorat significativament al curs actual i això fa que ens preocupem per diferents motius. Un primer és per la diferència que trobem en la situació d’alumnes de diferents comunitats autònomes. La nostra Federació sempre ha partit de la idea de la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat i de la necessitat de crear les condicions necessàries per assegurar aquesta igualtat d’inici. Com veiem en aquest cas aquest mateix punt de partida no existeix i això suposa un greuge comparatiu cap a les famílies i els alumnes de la nostra comunitat. Un segon motiu és el fet que sigui una situació que ja fa anys que venim denunciant i, tot i les nostres queixes i les estadístiques publicades, no existeix cap canvi en positiu, independentment del color polític dels diferents governs. Per això, la nostra federació, juntament amb moltes altres organitzacions, es va sumar a la plataforma per un finançament just, perquè si la situació no la fem canviar nosaltres mateixos pareix que no canviarà mai. Un tercer motiu és considerar que a les nostres illes ens trobem amb un dels pocs casos on la població escolar continua augmentant curs darrera curs i els recursos que es destinen no tenen en consideració aquest fet. Per tant, allò que ja no era suficient en una situació amb un percentatge determinat de població escolar encara ho serà menys quant aquest percentatge augmenti i ho faci de forma progressiva. Finalment, no hem d’oblidar que tot i el que ens diguin les enquestes macroeconòmiques cada vegada més a les nostres illes sentim parlar de nous termes com els de treballadors pobres perquè el fet de tenir feina no et garanteix una subsistència adequada. Per aquest motiu i com sempre hem defensat, si existeix una necessitat l’Administració Pública l’ha de cobrir i, per tant, els ajuts han d’arribar a aquells que ho necessiten i quan ho necessitin. Per aconseguir això, s’han d’assegurar els recursos necessaris i creiem que és obvi que en aquest cas això no s’acompleix.

Per tot això, reclamem un canvi en les polítiques redistributives existents per part del Ministeri d’Educació perquè si el govern de l’estat també diu que considera que una de les seves prioritats és l’educació s’ha de demostrar i, en aquest cas, es podrà fer amb recursos suficients per atendre les demandes existents i fent que el sistema sigui més just per a tothom i que el fet que un sigui alumne d’una comunitat autònoma o d’una altra no et perjudiqui com ara els passa en els nostres fills i filles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>