«

»

set. 25 2017

L’inici de curs a la Formació Professional: millores realitzades i millores a realitzar

FAPA Mallorca vol fer pública la seva valoració en relació a l’inici de curs de la Formació Professional (FP) a les nostres illes. Per una banda, reconeixem l’esforç realitzat per la Conselleria en relació a la potenciació d’aquesta modalitat d’estudis, amb l’increment de fins a 9 nous cicles, tant en la seva vessant d’FP bàsica, com de grau mitjà i grau superior, arribant a un total de 399 grups de cicles formatius. Per altra banda, també valorem positivament la potenciació de noves modalitats de formació professional, com és el cas de la formació dual i que es pugui modificar l’oferta formativa en relació a les necessitats detectades, fet que que es pot produir perquè s’ha produït aquesta detecció de necessitats. La formació professional és una de les eines bàsiques que la nostra federació considera imprescindibles per poder lluitar contra un dels principals problemes del nostre sistema educatiu, l’abandonament escolar prematur, que afecta a més d’un 1 de cada 4 alumnes. La formació professional bàsica és un element clau per poder obrir nous camis a aquells alumnes que no troben el seu lloc dins del sistema ordinari de l’Educació Secundària Obligatòria, però que tenen interès i il·lusió per poder fer allò que els motiva i que troben en aquesta via un camí que fa els torna a inserir en el món educatiu. En relació als cicles formatius de grau mitjà i superior són estudis on no només es cerca una inserció laboral immediata sinó que també són portes obertes a la formació permanent i a la vida universitària, però que també s’adapten d’una manera més directa als interessos individuals de l’alumne. En relació a la formació dual és una porta oberta per poder inserir-se en una primera instància en el món laboral sense perdre el contacte amb el món educatiu i veure la relació directa entre formació i capacitació laboral.

Però, també continuem tenint demandes a realitzar i que considerem que poden millorar allò que ja tenim. Reclamem que l’administració educativa faci públic el seu pla de futur en relació a la formació professional, tant en tipologia de cicles, com en els centres on realitzen. La planificació és imprescindible per poder respondre a les necessitats actuals però també a les futures i que es pugui conèixer aquesta planificació és bàsic per poder evitar errades i reaccionar abans de que es produeixin. Un dels objectius bàsics de la Conselleria hauria de ser que qualsevol alumne de les nostres illes tingui les mateixes oportunitats i, en el cas de la formació professional, això només serà possible si existeixen cicles i centres que donin una oferta suficient i variada a tot el territori de les nostres illes. Ja sabem que és impossible que s’ofertin tots els cicles a tots els centres però no ho és que a zones concretes de les nostres illes existeixi un ampli ventall d’oferta i que no es generin greuges comparatius importants entre els territoris de les nostres illes i entre un municipi i un altre de Mallorca. Òbviament aquesta planificació haurà de suposar incrementar inversió allà on sigui necessari, potenciar nous cicles que no existien amb anterioritat, implementar cicles de formació professional bàsica a tots els centres que es pugui i, en definitiva, poder respondre efectivament a la demanda que es produeixi, que ja es veu avui en dia reflectida en les elevades ràtios que podem trobar a la majoria de cicles formatius. Per fer això, serà imprescindible comptar amb els recursos adequats i aquests són alguns dels motius pels que la nostra federació va iniciar la campanya #MÉSdeMIL en la que reclamem aquest augment pressupostari perquè, com es demostra en el cas de la formació professional, si es produeix un augment de la inversió es creen noves dinàmiques que poden millorar el nostre sistema educatiu, però també la nostra societat, en tenir més i millors professionals al nostre territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>