«

»

set. 19 2017

#MÉSdeMIL: les ràtios escolars i les necessitats d’escolarització

FAPA Mallorca vol recordar la importància de la campanya #MÉSdeMIL.diferents entitats hem posat en marxa aquest inici de curs. Aquesta campanya reivindica la importància de l’augment pressupostari destinat a la despesa educativa. Aquesta importància ve determinada per les necessitats que té el nostre sistema i la impossibilitat d’enfrontar-les si no és amb els recursos suficients. La pròpia administració educativa reconeix que no té aquests recursos per poder fer front a les necessitats que ha detectat (informes d’estat de les infraestructures, previsions d’escolarització, etc.) i per aquest motiu, és evident que si es detecta un problema i no es soluciona perquè es reconeix que no es tenen les eines necessàries per poder solucionar-lo el problema persisteix i es pot agreujar amb el pas del temps.

Quan parlem de l’existència de problemes al nostre sistema educatiu podem concretar en diferents temes i àmbits i un d’ells és el problema de les ràtios escolars. Com bé es sabut la LOMCE fixa unes ràtios d’alumnat per aula (el màxim d’alumnes matriculats que pot existir a un aula i que és d’obligat compliment per part de les administracions educatives). Aquestes ràtios es troben en 25 alumnes per aula a Educació Primària, 30 alumnes per aula a Educació Secundària i 35 alumnes per alumnes a Batxillerat i Cicles Formatius. En el moment de discussió i aprovació de l’esmentada normativa la nostra federació va manifestar el seu desacord amb aquests límits màxims d’alumnes per aula. Un dels eixos claus per poder afrontar la millora del sistema educatiu és la baixada de ràtios alumne / professorat a l’aula per poder garantir l’atenció personalitzada de l’alumnat. A més, la pròpia llei permet fer trampa amb aquestes ràtios elevades i encara augmentar-les més. Així explicita la possibilitat d’augmentar el número d’alumnes en un 10 % per aula per motius urgents d’escolarització. Així, aquestes aules de 25 alumnes es transformen en aules de 27 (o 28 segons interpretació), les de 30 en aules de 33 alumnes i les de 35 en aules de 38 (o 39 segons interpretació).

Una de les primeres actuacions de la Conselleria d’Educació va ser signar un acord marc amb alguns dels sindicats presents a l’àmbit educatiu on s’acordava la rebaixa de les ràtios a Educació Infantil (creant grups amb menys alumnes que aniran pujant progressivament de curs i mantenint en teoria aquestes ràtios més baixes) i acceptar les ràtios que marca la llei educativa per a la resta d’etapes del sistema. En aquells grups on no es poguessin mantenir les ràtios previstes es concediria professorat de suport per poder pal·liar els efectes d’aquesta pujada d’alumnat.

Però, en els darrers anys ens estem trobant amb un fet que no s’esperava en tota la magnitud que s’està produint com és l’augment del número d’alumnes al nostre sistema educatiu, essent una de les poques comunitats on es produeix un augment i no una rebaixa del número d’alumnes. Aquest fet està deixant obsoletes algunes de les previsions de la Conselleria, està fent palesa la manca d’infraestructures educatives en alguns municipis i està propiciant un possible augment de ràtios per aula. Fa molt poc l’oficina d’escolarització de Palma, el principal municipi de les nostres illes, ha donat la instrucció d’augmentar d’ofici en dues places el número d’alumnes possibles per aula a Educació Primària (passant de 25 a 27), en una mesura argumentada per aquesta emergència d’escolarització.

La nostra Federació té molt clar que determinades actuacions en l’àmbit educatiu necessiten de temps i, per tant, s’ha de tenir paciència en la seva resolució, que no en el seu inici. Un cas exemplar seria la construcció de nous centres educatius. Però també tenim molt clar que no és el cas del tema que ens ocupa. Si existeix un augment del número d’alumnes per aula ha de venir acompanyat dels recursos necessaris per poder atendre’ls de manera adequada, tant a nivell del grup (mestres +1 per exemple) o a nivell individual (atenció lingüística entre d’altres). Per poder tenir aquests recursos extraordinaris existeixen poques vies més que la de l’augment pressupostari. Recordem una vegada més que els partits que formen part del pacte de govern varen prometre que aquests augments es produirien i que servirien per millorar la qualitat educativa. Nosaltres el que fem és recordar-lis el que varen dir i com és més necessari que mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>