La Conselleria d’Educació ha publicat aquest dissabte 10 de maig l’ordre de desenvolupament del TIL pels propers cursos, una vegada emès el dictamen del Consell Consultiu (dictamen aprovat només per 5 dels 10 consellers més el vot de qualitat del president)
El retard en la seva publicació, que obliga als docents a elaborar els projectes lingüístics sense temps material i impedeix que les famílies coneguem els projectes abans de la matrícula, la manca de recursos i de un pla de formació del professorat, la vulneració de l’autonomia pedagògica i del nostre dret a la participació, el greuge econòmic que significarà la compra de nous llibres en anglès, el conflicte amb la normativa estatal… Aquests i altres motius ens obliguen a emetre aquest comunicat amb la intenció de donar informació a les APIMA perquè valorin la repercussió que tendrà l’ordre sobre els nostres fills i filles.
- La Conselleria d’Educació ha demostrat la seva incapacitat en el procediment d’aprovació de l’ordre i repeteix per enèsima vegada el retard en l’emissió de normativa obligant a una implantació sobtada que assenyala un termini excepcional per a l’elaboració dels projectes lingüístics del curs 2014-15 i que tindrà com a conseqüència principal la limitació del dret de les famílies a conèixer el projecte lingüístic del centre abans d’acabar el procediment de matriculació, conculcant el nostre dret a conèixer el projecte educatiu del centre on han d’estudiar els nostres fills/es.
- La Conselleria amb aquesta premura obliga als docents a l’elaboració de projectes sense temps material per a una correcta planificació i això repercutirà sens dubte sobre els projectes i per tant sobre la qualitat de l’educació dels nostre fills i filles.
- La Conselleria manté la manca de dotació de recursos materials i personals exigint als docents l’aplicació dels nous projectes lingüístics amb els recursos propis de cada centre i pel que fa a l’atenció a la diversitat planteja mesures confuses que no resolen res. En qualsevol cas, des de FAPA Mallorca considerarem inacceptable destinar nous recursos al TIL mentre altres necessitats més urgents dels centres segueixen sense cobrir-se, com puguin ser tot el que afecta a l’atenció a la diversitat i als alumnes amb necessitats educatives especials.
- L’ordre de desenvolupament assenyala un còmput horari mínim molt estricte per a la impartició de matèries en cadascuna de les tres llengües que vulnera l’autonomia pedagògica de centre, ja que no permet cap adaptació. Això afecta indubtablement a la qualitat de l’educació dels centres.
- El contingut de l’ordre entra en contradicció amb les darreres declaracions de la Sra. Cerdà, DG d’Innovació, ja que obliga a fer servir llibres de text en llengua estrangera. Això suposaria una despesa impossible per a moltes famílies, tot i que es contempla la possibilitat de fer servir materials de suport en alguna de les llengües oficials. A més hem pogut evidenciar que els continguts de llibres de text en una llengua estrangera són d’un nivell clarament inferior perquè siguin assumibles per un alumnat amb limitacions en aquella llengua estrangera. Novament es veu afectada la qualitat.
- La flexibilització que es planteja per a la implantació a Secundària és insuficient com ja varen denunciar els nostres representants al CEIB atès que no es preveu la voluntarietat d’aplicació que tantes vegades ens han assenyalat com indispensable els experts en ensenyament de llengües estrangeres i en metodologia AICLE per a la correcta aplicació d’un projecte lingüístic trilingüe.
- La normativa estatal actual planteja un conflicte greu amb l’aplicació del TIL. A Balears amb l’execució d’aquesta ordre ens trobam amb una situació única i injustificable per ser l’única comunitat de l’estat espanyol en què s’obliga a la impartició de matèries no lingüístiques en una llengua estrangera.
- La Conselleria continua sense preveure cap tipus de pla de formació del professorat, el què també és imprescindible segons els experts consultats.
Fora del contingut de la pròpia ordre però com un aspecte important consideram que cal observar la limitació de les famílies en el dret a la participació de la decisió sobre els projecte lingüístics. Recordem que fins el curs passat teníem capacitat de decisió mitjançant la representació dels pares i mares membres dels consells escolars de centre que, fins a l’aprovació de la LOMCE, eren els màxims òrgans decisoris als centres. D’altra banda la consulta no vinculant a les famílies que es preveu és capciosa i té una formulació ambigua que aspira a ser la porta que obri “graciosament” l’administració a la participació de les famílies però no permet conèixer el parer de les famílies, ni garanteix correctament la nostra participació, més aviat la limita.
En conclusió, aquest conjunt d’esmenes il·lustren al nostre parer la vulneració d’alguns principis legals, com el de jerarquia normativa o l’autonomia pedagògica de centre, i la vulneració de drets fonamentals que afecten a les famílies, com ara el dret una Educació Pública de qualitat o el dret a la participació de les famílies en l’educació dels nostres fills/es.
És per això que ateses aquestes raons, els arguments d’altres membres de la nostra comunitat educativa i les consideracions exposades al vot particular del Consell Consultiu de les Illes Balears volem transmetre aquests arguments a les famílies per a tinguin dades que els permetin formar-se una opinió clara de la repercussió de l’ordre i de forma paral·lela valorarem molt seriosament l’execució d’accions legals que permetin la suspensió de l’ordre que ens evitin nous greuges.
2 pings
ORDRE DE DESENVOLUPAMENT DEL TIL | Apima IES Joan Maria Thomàs
13 maig, 2014 a 20:06 (UTC 2) Enllaç a aquest comentari
[…] https://www.fapamallorca.org/ordre-desenvolupament-til/ […]
CURS 2014-15. ORDRE DE DESENVOLUPAMENT DEL TIL | amipaiesramonllull
13 maig, 2014 a 21:04 (UTC 2) Enllaç a aquest comentari
[…] https://www.fapamallorca.org/ordre-desenvolupament-til/ […]