«

»

jul. 15 2013

RECLAMAM SOLUCIONS AL CONSUM D’ALCOHOL DELS MENORS

LES CONFEDERACIONS DE PARES I MARES D’ALUMNES

RECLAMAM SOLUCIONS AL CONSUM D’ALCOHOL DELS MENORS

Les confederacions de pares i mares d’alumnes de les Illes Balears (FAPA Mallorca-COAPA Balears, FAIB-CONCAPA i CONFAECIB) som conscients del problema del consum d’alcohol dels menors. Hi treballam activament, tant en les nostres activitats directes com amb iniciatives com la Plataforma per un Oci Nocturn de Qualitat, coordinada per la Conselleria de Salut (DG Salut Pública).

Com a Plataforma FERYA, hem redactat un MANIFEST demanant la implicació de tots els agents socials, sobre tot de les Administracions, en la solució del problema del consum d’alcohol dels menors. Amb ell volem fer visible un problema que aquest estiu està present a moltes de les festes populars i reclamar solucions a tots els que d’alguna manera en formam part.

Plataforma FERYA

MANIFEST PLATAFORMA FERYA – JUNY 2013

Durant els darrers anys estem veient com s’instaura entre molts joves una cultura de l’oci basada, quasi exclusivament, en el consum d’alcohol amb tots el problemes que això comporta, de salut, seguretat i desenvolupament de la personalitat adulta.

Els experts adverteixen que el cervell no madura del tot fins assolits els 20 anys, el que fa que el consum d’alcohol en els joves sigui especialment perillós. Per això moltes legislacions europees adopten com a edat mínima legal els 18 anys; malgrat això, a les Illes Balears la mitjana d’edat d’inici en el consum d’alcohol es situa en els 13,7 anys, un 75% dels menors entre 14-18 anys consumeix alcohol i un 35% acostuma a emborratxar-se.

[LES RESPONSABILITATS] 

Els pares i mares som els primers responsables de la salut i l’educació dels nostres fills i no podem ignorar aquesta responsabilitat. Alhora, els estudis confirmen que l’educació i supervisió que es dispensa a casa no és suficient per a una prevenció eficaç. La influència de l’entorn social, de la publicitat i de les normes formals i informals destaquen com a elements decisius a l’hora de definir la conducta dels joves.

[QUI SOM] 

La Plataforma FERYA, Familias en Red Y Activas, som un grup de representants d’associacions de pares i mares, constituït en diverses comunitats autònomes, que hem decidit treballar per trobar solucions a les situacions de risc amb què es troben els nostres fills, o amb les què toparan en un parell d’anys.

[HI HA SOLUCIONS?] 

Les dades ens mostren que, tot i la legislació vigent, els menors consumeixen amb assiduïtat en els locals recreatius i als carrers i places. A les festes populars, són habituals els  botellons com a activitat paral·lela d’oci, que a més desvirtuen el sentit i la tipologia de les festes populars, normalitzen i obren aquest model d’oci als menors que participen d’aquestes celebracions.

Com a pares i mares responsables hem de posar fre a aquesta tendència. Amb un treball en xarxa amb totes aquelles organitzacions on hi ha pares i mares serem més eficaços a l’hora d’ incidir en l’entorn social i de treballar estratègies educatives per prevenir que els nostres fills adoptin estils d’oci no saludables.

[QUÈ DEMANAM, QUÈ RECLAMAM] 

Per tot això, amb aquest manifest:

  • demanam que tota la societat col·labori en la creació d’espais d’oci sense dispensació d’alcohol als menors d’edat,
  • reclamam a les administracions i als polítics que treballin per la consecució d’aquest objectiu,
  • demanam el compromís de la indústria de l’oci per aconseguir que no es dispensi alcohol als menors,
  • reclamam a les administracions i als polítics que exigeixin un estricte compliment de la llei en aquest sentit,
  • demanam a la resta d’entitats socials (associacions de veïnats, de joves, culturals…) que donin suport a aquesta iniciativa i treballin en xarxa amb les associacions de pares.

De forma més concreta e immediata, respecte a les festes populars i patronals que s’acosten:

  • demanam a les organitzacions veïnals i de festes el compromís d’impedir el consum d’alcohol dels menors fent explícit aquest compromís en les seves activitats,
  • reclamam als responsables municipals el compromís d’impedir el consum d’alcohol dels menors exigint un estricte compliment de la llei, i que s’adoptin mesures per eliminar aquelles activitats que constitueixen una influència negativa per a la salut dels nostres menors.

FERYA_LOGOS

 

1 ping

  1. COAPA Balears » LES FAMÍLIES REBUTJAM L’OCI FONAMENTAT EN EL CONSUM ABUSIU D’ALCOHOL

    […] es va presentar públicament i les tres federacions d’APIMA de Mallorca donàrem a conèixer un manifest demanant la implicació de tots els sectors socials davant el problema de l’alcohol a les festes […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>