«

»

jul. 25 2014

La retirada de l’amiant a les escoles podria ser una realitat a final de l’any 2015

amiant_porxadaLa retirada de l’amiant a les escoles podria ser una realitat a final de l’any 2015, segons l’IBISEC

FAPA Mallorca ha mantingut, aquest dimecres 23 de juliol, una reunió amb Mateu Suñer, gerent de l’IBISEC, per tractar diversos temes de màxim interès per a les famílies. Un dels temes principals, era conèixer en quina situació es troba la retirada dels elements amb amiant als centres educatius, després dels informes rebuts i de les declaracions de la Consellera.

Des de l’IBISEC ens han comunicat que s’ha visitat el 80% dels centres per catalogar aquells que tenen estructures amb fibrociment que puguin suposar risc per a la salut de les persones, segons les directrius marcades per la DG de Salut Laboral. Al mateix temps, ja s’han duit a terme algunes actuacions considerades “urgents”.

Com les actuacions poden ser de diferent complexitat, l’IBISEC ens indica que, tenint en compte tots els protocols establerts, s’aniran executant segon la seva urgència, al mateix temps que es duen a terme els tràmits d’elaboració dels projectes més complexes. Les tramitacions per una substitució, per exemple, d’una coberta poden tenir una durada aproximada d’uns sis mesos, des de la redacció del projecte, supervisió, llicència d’obres, plans de seguretat, coordinació de seguretat i salut, licitació d’obra i els terminis finals que té l’empresa adjudicatària.

Igualment, es determinarà el millor moment per iniciar les actuacions entre les comunitats educatives, IBISEC i Ajuntaments, tant per temes de seguretat com per interferir el mínim possible en el normal funcionament dels centres.

El responsable de l’IBISEC, Mateu Suñer, ens ha confirmat que disposen del finançament necessari per dur a terme les intervencions precises a tots els centres de Balears que ho requereixin i que la retirada de les estructures amb amiant podria ser una realitat a final de l’any 2015.

Com a exemples concrets, s’està redactant el projecte del CEIP Es Pont, CEPA S’Arenal acaba d’obtenir la llicència d’obres i CEIP Na Penyal acaba de fer-ne la petició, CEIP Son Rullan acaba de ser adjudicat i el CEIP Es Molinar ja han executades les obres.

Pel que fa a noves infraestructures o grans reformes, existeixen molts de temes pendents: la reforma del CEIP Alexandre Rosselló sense data confirmada, el nou centre a Son Macià, que es preveu iniciar les obres el primer trimestre del 2015, resoldre els problemes de solar pel nou centre que fa anys que espera Campos, o la presentació per part de l’Ajuntament de Llucmajor d’un solar adient per a la construcció d’un nou institut a la zona d’Urbanitzacions, entre d’altres.

Una vegada aclarides qüestions de tipus tècnic i pràctic amb l’IBISEC, ens queda la tranquil·litat de veure complert l’objectiu de la nostra federació pel que fa a l’inici de les actuacions per retirar definitivament l’amiant als centres, des del moment que detectàrem l’any 2012 la presència d’aquest material a les nostres escoles.

Amb l’evidència de que la retirada és un projecte real, si bé sabem que serà un procés llarg i que mantindrem el nostre esperit crític, agraïm el compromís d’acció i d’informació de la Conselleria d’Educació que intervé de manera integral en aquest assumpte, cercant i donant una solució per a la totalitat dels centres educatius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>