«

»

des. 11 2015

Un debat necessari

illesperunpacteAhir dijous es va celebrar el DEBAT EDUCATIU organitzat per la Plataforma Illes per un Pacte en el qual hi varen participar representants de les 8 forces polítiques de més pes de cara a les eleccions generals 20D.

[Fotos del debat]

El debat va servir per transmetre als assistents i a les moltes persones que el varen seguir via internet, quines eren les propostes dels partits i conèixer el grau de domini i la importància que cadascuna de les forces atorguen a l’Educació.

El debat s’estructurà en tres grans blocs: LOMCE, Pacte social i Finançament.

Tots els partits, menys el PP, coincidiren en la necessitat de derogar la LOMCE, així com es va constatar la unanimitat de totes les forces en quant a la necessitat d’un Pacte Social i Polític, encara que amb matissos importants.

Sobre el Pacte per l’Educació redactat per Illes per un Pacte, PI, PSIB i MES ens varen recordar que ja havien signat el document. Podem, per la seva part, va comentar que havia d’iniciar el debat dins els seus cercles i la resta de forces varen deixar palès que havia aspectes concrets del document que no podien compartir però tothom va reconèixer el valor de la feina feta i la seva disposició a parlar-ne per acostar postures.

Durant el debat vàrem sentir coses que no deixaren impassible a ningú i sense cap dubte varen ser tota una declaració d’intencions:

  • Miquel Ramis (PP) va reconèixer que el TIL havia estat una errada de la legislatura passada
  • Xavier Pericay (C’s) va dir que la participació de les famílies als Consells Escolars era una ingerència no desitjada
  • Antoni Manchado (PSIB) i Artur Parrón (Unitat Popular) manifestaren la seva voluntat de retirar l’assignatura de Religió dels currículums
  • Laura Camargo (PODEM) va insistir en el model d’escola pública i laïca com a referent i en la necessitat d’una forta inversió
  • Natàlia Prieto (UPyD) va defensar les revàlides de la LOMCE, com un estímul a la competitivitat
  • Jaume Font (PI) va recalcar de nou que les decisions d’educació les han de prendre els que en saben: la comunitat educativa i en especial els docents
  • Bel Busquets (MES) va insistir en que sense canvi model finançament no pot haver-hi una millor educació i en que els docents han de perdre la por a ser avaluats.

El darrer bloc del debat volia concretar la capacitat d’actuació de qui conformi un futur govern i el compromís del partits tant pel que fa al finançament com pel compliment de les promeses electorals. Tots coincidiren en la necessitat d’una millora del finançament, això sí, amb matisos associats al fet de que una bona gestió no sols depèn de la quantitat de diners invertits. Pel que fa al compliment de les promeses electorals sembla que no ens quedarà més remei que esperar després de les eleccions i estar ben atents per reclamar si es fa necessari.

Després d’una hora i mitja de debat es va iniciar el torn de preguntes del públic, que es va haver de limitar molt perquè desgraciadament el temps no va donar per més.

La valoració general del debat és positiva, el sol fet de reunir les 8 forces polítiques més destacades va aportar un grau de pluralitat molt important per a una entitat tan plural com Illes per un Pacte, que precisament cerca aquesta pluralitat per arribar a un vertader Pacte Social per l’Educació

Sense cap dubte, en aquestes eleccions generals la comunitat educativa està més present que mai, tots els candidats volen aprofitar qualsevol pont que els acosti a famílies, docents, alumnes… Esperem que aquest interès i totes les promeses plantejades es tradueixin en coherència i realitat quan arribi el moment governar.

No volem deixar d’agraïr a la UIB haver-nos acollit i aportar la infraestructura necessària, als assistents el seu interès i participació, així com als voluntaris i voluntàries que feren possible el debat, tant en viu com la seva retransmissió per les xarxes.

  

[Fotos del debat]

 

Illes per un Pacte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: