«

»

oct. 07 2021

CONSELL ESCOLAR IB, PRIMER PLENARI 21/22

Avui s’ha celebrat el primer Plenari del Consell Escolar de les Illes Balears, el primer de la nova etapa amb la nova presidenta, Pepita Costa, i el vicepresident Bernat Alemany, al que ha assistit el Conseller d’Educació, Martí March, per parlar-nos de l’inici de curs.

El Conseller ha volgut felicitar a tota la comunitat educativa, i a la mateixa Administració, per la gestió de la pandèmia als centres educatius, que no varen haver de tancar en cap moment. El curs actual l’ha definit com el de transició cap a la normalitat i ha detallat els recursos que s’aportaran, i que ja coneixem d’altre intervencions.

Per la nostra part, com a representants de la confederació COAPA Balears, hem intervingut per exposar la nostra visió de la situació actual i de les necessitats del sistema educatiu, que articulam al voltant de 3 eixos: equitat, gratuïtat i qualitat.

EQUITAT

Pel que fa a l’EQUITAT, és cabdal assegurar l’atenció suficiente a l’alumnat amb necessitats; que les ràtios permetin aquesta atenció, suports suficients per tothom i no sols en funció de les adaptacions curriculars significatives, si no de les necessitats reals. És bàsica la formació en inclusió per a tot el professorat i avançar cap a un model on sigui possible que l’alumnat NEE pugui ser atès a qualsevol centre, que les aules UEECO i els Centres d’Educació Especial esdevenguin en suport i assessorament de les escoles i instituts. Igualment ens preocupen l’actual convocatòria del PROA+ per si poden quedar alumnes sense aquests recursos, o que els TISOC/PTSC encara no estiguin a tots els centres amb el curs ja començat.

Cal prestar una especial atenció a la salut emocional i mental de l’alumnat, no ens hem d’oblidar de que han patit un confinament i la semipresencialitat del curs passat que han deixat seqüeles a molts dels nostres infants i joves.

És imprescindible avançar en l’escolarització equilibrada d’alumnat amb necessitats a més municipis, i Palma és una assignatura pendent, amb molta desigualtat entre zones i centres, quan representa casi el 40% dels centres de Primària de Mallorca.

GRATUÏTAT

La GRATUÏTAT és necessària per evitar desigualtat entre famílies i entre centres, per això la qualitat de l’educació i els projectes innovadors no poden dependre de la capacitat econòmica de les famílies, com està passant en molts de casos, amb una implantació de la digitalització a costa de les famílies o amb un programa de reutilització de llibres i material que no garanteix una reducció del cost real que aportam.  A principi de curs les famílies encara no saben si tendran o no ajuts de menjador escolar i sobre les quotes de material que se cobra a les famílies no hi ha suficient control ni transparència, i acaba essent una via de finançament dels centres.

QUALITAT DE L’EDUCACIÓ

Tot això ha d’anar de la mà de la millora de la QUALITAT DE L’EDUCACIÓ, i aquesta no serà possible amb uns centres massificats que impossibiliten baixar ràtios o amb les dificultats que té l’alumnat de Batxillerat o Formació Professional per utilitzar el transport escolar. Després no podem pretendre reduir la taxa d’abandonament prematur si no facilitam l’accés a aquest alumnat.

Si no aprofitam aquests dos anys que queden per avançar en nous projectes de construcció i ampliació de centres, la situació a curt termini serà caòtica per tota la comunitat educativa. Demanam transparència també en el pla d’infraestructures, poder saber el que hi ha planificat i a quin punt es troba. I aprofitam també per fer la petició als ajuntaments, que ajudin, que col.laborin, que és pel bé del seus ciutadans i que se defugi de bregues partidistes.
I si el problema és que l’IBISEC no dóna a l’abast amb la seva tasca que se reforci, encara que sigui de manera externalitzada, per avançar en la redacció de projectes i poder dotar als centres dels espais que calen per la tan necessaria baixada de ràtios.

No ens faceu creure que ja està tot el peix venut aquesta legislatura, en necessitam més.

Tots hem aprovat, i amb nota, la gestió de la pandèmia als centres educatius, ara toca començar a pensar de nou en el futur i no oblidar els que ho han passat malament, per pal·liar en lo possible els seus efectes negatius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>