«

»

jul. 19 2017

La necessitat de la coeducació: l’empoderament com a eina bàsica

FAPA Mallorca vol reflexionar sobre el paper de la coeducació a l’escola arrel de la presentació de la formació en aquest aspecte que es realitzaran a 12 centres educatius de les nostres Illes. Podem definir la coeducació és una eina bàsica per construir un nou model de ciutadania que ha de fer possible la participació i el desenvolupament de totes les persones. La coeducació comporta la promoció d’una educació que potencia la igualtat real d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe, així com la integració de forma explícita i amb continguts d’aprenentatge de la perspectiva de gènere.

Per tant, la nostra Federació no pot deixar de remarcar que les accions dirigides a fomentar la coeducació no poden tenir més que el nostre suport en tant que es proposen assolir un dels objectius que ens marquem a l’educació, la igualtat d’oportunitats. Per tant, valorem positivament que aquest govern consideri com una de les seves prioritats aquesta línia educativa i la lluita contra alguns dels efectes de la discriminació per raó de sexe com és, per exemple, la violència de gènere. Això sí, tot i que sabem que qualsevol iniciativa ha de començar per alguna banda per poder anar creixent davant de la realitat que ens envolta demanaríem que la formació en coeducació en el món educatiu fos un dels eixos principals en relació a la formació del professorat, però que també pogués anar més enllà i vincular-se a la formació de la pròpia comunitat educativa en conjunt, incloent, com no podria ser d’una altra manera, a les famílies.

Ens trobem amb una realitat social molt dura, on les notícies relacionades amb la violència de gènere s’han tornat ja gairebé quotidianes, on el masclisme que ja pareixia d’altres temps encara continua igual de vigent i on han aparegut els anomenats neomasclismes que tenen principal incidència al món digital, un món on els nostres fills i filles tenen una alta participació. Una realitat que no proporciona moltes vegades models adequats de comportament als nostres fills i filles i on determinats valors, comportaments i actituds es relacionen només amb el sexe masculí i altres valors, comportaments i actituds, tradicionalment menyspreats, es relacionen amb el sexe femení. Una societat en la que la cosificació de les dones és més que evident i en la que s’aprèn que una persona es pot veure com si fos un objecte més, com una propietat d’una altra persona. Una societat en la que els missatges que arriben des del món de l’entreteniment són missatges relacionats amb la dominació i utilització d’un sexe sobre un altre. Per tant, ens trobem amb una realitat que no acompanyarà a l’objectiu que vol aconseguir la coeducació, però que, com sempre diem, això no implicarà que no apostem per fer aquesta tasca, empoderant als nostres fills i filles per aconseguir que siguin crítics amb els missatges que els arriben, empoderant a les famílies per poder tenir criteris en referència a bons models de comportament en relació a la igualtat i formant al professorat per aconseguir que l’escola sigui un element clau per aconseguir la igualtat.

Per tot això, demanem a l’administració pública que faci l’aposta més valenta possible en aquest aspecte, amb campanyes de formació i de conscienciació, amb recursos a l’abast de la comunitat educativa, amb formació obligatòria per a tot el personal que faci feina a un centre educatiu i amb pressupost per poder dur a terme aquesta difícil però necessària tasca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>