«

»

ag. 13 2019

La situació política actual i la qüestió dels pressuposts: un problema a resoldre

 FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació en relació a les notícies que vaticinen una retallada dels diners disponibles a la nostra comunitat autònoma per als propers pressuposts de l’any 2020. 

   Aquestes notícies relacionen aquesta minva amb diferents qüestions com, per exemple: pagament de sentències judicials o impagaments per part de l’actual govern de l’estat tant en convenis signats com en els avenços realitzades en la qüestió del REIB i que es relacionen amb la inestabilitat política actual al govern estatal. Sense entrar a valorar la qüestió política volem recordar en aquest punt que la nostra Federació forma part de la Plataforma per un Finançament Just que ha posat en els darrers temps el dit a la qüestió de la ferida del finançament que fa que les nostres Illes rebin molt menys del que necessitarien i que això sigui un dels motius per explicar les dificultats econòmiques que troba qualsevol govern autonòmic per poder dur a terme unes polítiques socials que realment garanteixin els drets a tots els ciutadans de la nostra terra. Continuem en aquesta lluita i no defallirem d’ella fins que els recursos dels que disposem a nivell global siguin els necessaris per fer de la nostra comunitat un lloc millor per a tots els seus ciutadans. Per altra banda també volem recordar que una de les qüestions que els ciutadans demanen als seus governants és que en les seves actuacions polítiques mirin pel bé comú i no pels seus interessos partidistes. Per aquest motiu assistim amb neguit a les negociacions per formar govern al conjunt de l’estat i exigim responsabilitat a tots els nostres representants. Responsabilitat davant de la ciutadania i responsabilitat per poder dur a terme la tasca política de la millor manera possible per al conjunt dels ciutadans. 

   Independentment d’aquests qüestions si, finalment, ens trobem amb una minva del pressupost total disponible a la nostra comunitat autònoma això pot significar que s’hauran de realitzar ajustaments tant en despesa corrent com en inversions pressupostàries de cara a l’any que ve. A la reunió que va mantenir la nova junta de FAPA Mallorca amb la Presidenta del Govern Balear, la senyora Francina Armengol juntament amb el Conseller d’Educació, el senyor Martí March, a finals del mes de juliol, el primer tema que vàrem posar damunt de la taula era el del pressupost. El pressupost actual, per primera vegada a la història, ha superat els 1000 milions destinats a Educació i això es va vendre com una fita històrica. Nosaltres vàrem recordar que segons els diferents programes electorals dels partits polítics que donaven suport al pacte de govern durant l’anterior legislatura la xifra del pressupost de l’any 2019 hauria de ser d’uns 1300 milions d’Euros. Coneixem que un pressupost per definició és limitat però també vàrem remarcar que dins del global pressupostari el percentatge del total destinat a Educació és inferior que fa 4 anys. Això significa que, tot i que es destinen més diners, el pressupost és també major i, les diferents àrees han crescut de diferent manera i l’àrea d’Educació no ha estat precisament la més beneficiada. 

   La nostra reclamació és clara: l’augment d’inversió en Educació és imprescindible per assegurar el sistema educatiu actual i per poder posar les bases del que volem que sigui l’educació en el futur. Aquest augment, òbviament, ha d’anar acompanyat de projectes, d’idees, de noves metodologies, de professionals preparts, etc., que, per sí tots sols poden intentar millorar la qualitat del sistema educatiu però que amb els diners necessaris la probabilitat de fer-ho realment augmenta. Si al proper pressupost s’han de realitzar reajustaments econòmics a la baixa demanem de forma clara que no afectin de cap de les maneres a l’àrea d’educació i més quan un dels compromisos de l’actual govern és incrementar la inversió en una de les àrees més oblidades del sistema educatiu, el 0-3.

   Per tot això, el pressupost educatiu és un dels indicadors de la importància de l’educació per aquest govern. La nostra Federació vol que sigui el necessari per dur a terme tots els projectes que ja es troben en marxa i tots aquells que encara s’han de posar i per poder considerar el 0-3 com una etapa educativa en les millors condicions possibles entre molts d’altres elements del nostre sistema educatiu. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>