«

»

jul. 23 2018

L’ampliació del programa TISOC: una valoració

FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en relació a la notícia de l’ampliació de la plantilla dels Tècnics d’Intervenció Sociocomunitària (TISOC) als centres educatius per al curs vinent http://www.caib.es/pidip2front/jsp/ca/fitxa-convocatoria/strong18-instituts-de-secundagraveria-de-balears-comptaran-amb-educadors-socials-el-curs-201819strong.

En primer terme volem manifestar la nostra satisfacció per la continuació i ampliació d’aquesta figura que es va introduir als nostres instituts durant el curs 2017/18. La nostra Federació ha reivindicat al llarg de la seva història la idea de comunitat educativa no només entesa com mestres, alumnes i famílies, sinó ampliada a tot un ampli ventall de persones que contribueixen a la feina educativa i que poden actuar de lligam entre el propi centre i la realitat que l’envolta (mediadors interculturals, professionals de la sanitat, dinamitzadors culturals, etc.) i entre les que la figura de l’educador social era bàsica. Per aquest motiu varem celebrar la posada en marxa d’aquest programa i tornem a considerar com a positiva la seva ampliació a més centres. Com no podria ser d’una altra manera l’objectiu a assolir hauria de ser que qualsevol centre pogués comptar amb aquesta figura perquè a qualsevol institut de les nostres illes és necessària i que allà on les problemàtiques siguin més importants es pugui reforçar amb més personals.

En segon terme volem posar l’èmfasi en aquesta necessitat d’ampliació del programa. Tal com indica la pròpia Conselleria d’Educació els programes desenvolupats pel personal TISOC abasten 5 àrees: Assetjament escolar, Prevenció de l’absentisme escolar, Atenció a l’alumnat amb indicadors de risc social, Desenvolupament del pla d’acció tutorial i Dinamització del treball comunitari i sociocultural en el marc escolar. Aquesta tasca s’ha de poder realitzar a qualsevol centre educatiu i no només en aquells que han tingut la sort de poder tenir aquesta figura el curs passat o el proper curs. Per aconseguir això, òbviament, allò que es necessiten són recursos de tipus econòmic per poder ampliar la plantilla de professionals. Per aquest motiu, no podem oblidar la nostra demanada d’un pressupost adequat per a Educació. Un pressupost que permeti avançar en la millora del nostre sistema educatiu i que, per tant, faci realitat les nostres demandes però també les promeses dels partits polítics que actualment governen. Volem recordar que actualment s’estan elaborant els pressuposts de la nostra comunitat autònoma per a l’any 2019, els darrers pressuposts d’aquest Govern i que si no es fa ara la tan demandada aposta econòmica per l’educació per ventura durant molts d’anys no es podrà fer.

Finalment no podem deixar de reclamar algunes millores en aquest programa i, especialment en l’àmbit de la dinamització del treball comunitari. El principal agent comunitari dins d’un centre escolar són les associacions de mares i pares, les famílies organitzades que s’associen i actuen en benefici de la comunitat. Els tècnics han de conèixer de primera mà la realitat d’aquestes associacions, el seu funcionament, les seves virtualitats, les seves potencialitats i com els poden ajudar a aconseguir l’èxit a la seva tasca. La nostra Federació sempre ha reivindicat el lligam entre comunitat educativa organitzada, entre famílies empoderades i èxit com a centre escolar. Per poder veure aquesta vessant i totes les seves potencialitats el reforç de la formació dels tècnics TISOC és bàsic i, com no podria ser d’una altra manera, la nostra Federació s’ha oferit a la Conselleria d’Educació a contribuir en la mesura de les seves possibilitats a aquesta millora de la formació però també demanant la corresponsabilitat de l’Administració, demanant que la feina dels tècnics serveixi per fer més fàcil l’empoderament a cada vegada més famílies. Les associacións de families tenen un gran potencial en la prevenció dels riscos dels adolescents i són un element clau en el treball preventiu cominitari i universal a tots els nins) i és una eina important per col·laborar en la tasca dels educadors i en definitiva del entorn socioeducatiu. També demanem, com no podria ser d’una altra manera, la valoració de la tasca realitzada durant aquest curs passat com un element imprescindible per poder trobar els punts forts però també els punts febles i per tant, per corregir i millorar allò que sigui necessari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>