«

»

gen. 27 2020

L’avantprojecte de Llei Educativa (II): estat de la qüestió. Problemes inicials

FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en relació a l’inici de la ronda de consultes en relació a l’Avantprojecte de Llei Educativa de les Illes Balears.

Com és ben sabut la nostra Federació va participar de forma activa en el procés d’Illes per un pacte en el que es va aconseguir un document final que es va entregar al Govern de les Illes Balears per al seu anàlisi i per a poder ser un document base de treball en relació a una futura llei educativa balear. A la legislatura passada aquest procés es va entorpir amb la creació d’una comissió parlamentària que enlloc de treure posicionaments en clar que servissin per poder arribar a un consens es va utilitzar per allargar artificialment el debat amb multitud de compareixences que no varen servir per modificar cap dels posicionaments polítics inicials. A aquesta legislatura la Conselleria d’Educació ha canviat la tàctica i ha optat per presentar un avantprojecte de llei elaborat per la pròpia Administració educativa i que, en teoria, compta amb el consens previ dels grups polítics que formen l’executiu autonòmic.

Les crítiques a aquest Avantprojecte no es varen fer esperar. El mateix dia de la seva presentació i tal com vàrem denunciar, sense fer una lectura acurada, algunes entitats i partits polítics ja varen fer plantejaments de línies vermelles en relació a aquest text. La nostra Federació va demanar calma, lectura pausada i en profunditat i, posteriorment, debat d’allò presentat en base a arguments i realitats i no a conjectures i malentesos. En aquesta línia encara continuem. Ja hem pogut mantenir un primer contacte formal amb la Conselleria d’Educació per poder parlar de com serà el procés de discusió i de quines són les idees que té la Conselleria del mateix. També presentarem en breu les nostres primeres aportacions a aquest text i a partir d’aquí anirem aportant en base a les altres aportacions de l’entitats del món educatiu.

Però, veiem amb preocupació una sèrie d’elements que poden posar més traves a aquest debat. En primer terme els posicionaments polítics s’han anant radicalitzant en els darrers temps. Si fa uns anys era difícil aconseguir un consens en un tema tan important com l’educació ara pareix que és una missió impossible. L’educació torna a ser un arma ideològica en el món de la política i les posicions pareixen cada vegada més irreconciliables. En segon terme s’ha produit la formació d’un nou govern a Madrid. Aquesta és una bona notícia per aconseguir l’estabilitat administrativa necessària i un dels seus primers anuncis ha estat la futura derogació de la LOMQE. Una altra bona notícia i una reivindicació ja històrica de la nostra Federació. Aquesta derogació i la futura nova llei educativa no seran immediates i això, és veritat, obri un període d’incertesa per veure com afectaria aquesta nova llei a allò que es proposa a l’Avantprojecte de Llei Educativa Balear. Per aquest motiu ja hem sentit veusque demanen aturar l’Avantprojecte i la seva discusió en espera de clarificar com quedarà la Llei Estatal. Per nosaltres això és una errada perquè, com a mínim, estarem parlarnt de dos anys per aclarir aquest tema i en el temps que queda de legislatura autonòmica per ventura no donaria temps a articular la Llei Autonòmica. Així, ens trobaríem amb una altra legislatura perduda i sense saber si els governants de la propera legislatura voldríen tornar a plantejar-se aquest projecte. Finalment, també és preocupant veure les discrepàncies entre les diferents forces polítiques que conformen el Govern Balear. La nostra Federació va demanar directament al Conseller d’Educació si l’Avantprojecte tenia el suport de totes les forces del Govern i se’ns va assegurar que així era. La realitat ens mostra una altra situació que per nosaltres ens mostra que els nostres dirigents polítics sempre primen el curt termini al llarg termini i els interessos partidistes a l’interés general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>