«

»

gen. 07 2018

L’empoderament de les famílies: els tallers FERYA són una molt bona eina per aconseguir-lo.

FAPA Mallorca vol recordar que un dels objectius que té com a federació és facilitar l’empoderament de les famílies. Quan parlem d’empoderament estem parlant d’un concepte que es pot aplicar a molts d’àmbits i de forma individual (cada família en concret), en relació al conjunt de les famílies i en relació al conjunt de les famílies organitzades (les APIMA’s). L’empoderament ens permetrà ser conscients de les nostres capacitats i posar-les en pràctica, però també ser conscients dels problemes als que ens enfrontem i de quines estratègies podrem utilitzar. Per tant, és un element de diagnòstic i d’acció en relació a allò que ens trobem.

Per això, la nostra federació ja fa bastant de temps que organitza els tallers d’empoderament FERYA, juntament amb IREFREA, en els que treballem tota una sèrie d’elements en relació als riscs que afecten als nostres filles i filles, a les famílies com elements claus de prevenció i a les estratègies per poder fer front a aquests riscs i dur a terme aquesta prevenció de forma col·laborativa i en xarxa.

Però, ens podríem demanar, per què fem aquesta aposta? Perquè tenim clara una idea: la necessitat de que les famílies siguem actives i no només passives en relació als nostres fills i filles i a la societat que ens envolta, perquè quan ens convertim en agents actius s’obrin portes de transformació de la realitat i dinàmiques que es consideraven immutables, sense possibilitat de modificació, canvien i d’aquesta forma creem noves oportunitats i camins pels nostres fills i filles.

Però, com es pot canviar aquesta idea tan perniciosa de la passivitat? Amb la tasca d’empoderament i prevenció. Per una banda, el fet de ser conscients d’aquests riscs ens permetrà adonar-nos de quins són els nostres comportaments i de si nosaltres mateixos som bons o mals models de conducta i, per tant, som agents que indueixen al risc o el prevenen. Per altra banda, ens permetrà crear estratègies per poder lluitar contra aquestes idees i fer veure als nostres fills i filles que altres models d’oci són possibles i desitjables i que perquè una acció la faci molta gent i no se la qüestioni no significa que sigui la millor o la única possible. Finalment, també ens dotarà de raons i d’arguments per reclamar a les administracions públiques que la seva tasca es dirigeixi també en aquest sentit, que puguin fer ordenances que sancionin aquelles conductes que vagin en contra de la salut pública, que puguin ser promotores d’espais d’oci saludable i alternatiu a l’oci relacionat amb el consum, que no promocionin aquest model tant de manera directa com indirecta amb la celebració de festes on allò principal sigui el consum d’alcohol i que siguin capaces de coordinar-se entre elles per poder tenir una estratègia comuna de prevenció i responsabilitat.

FAPA Mallorca fa una convidada a les APIMA a participar: enguany, als tallers FERYA posam l’accent en els consums d’alcohol i drogues, ja que els nostres menors joves son especialment vulnerables, com observem dia a dia i especialment quan arriben les festes populars a l’estiu. És una necessitat que les famílies ens reclamen: qué podem fer i com podem actuar? Les famílies hem d’actuar abans de que el problema s’hagi instal·lat a les nostres cases, a les nostres escoles, al nostre barri i municipi, en definitiva, als contextos en el quals es desenvolupen i creixen els nostres fills. Per tot això, mantenim el nostre compromís de donar suport a les APIMA contem amb un programa d’acompanyament a les estratègies i accions que les APIMA decideixin dur a terme.

Així, la necessitat de ser agents actius en aquest tema és més necessària que mai i és una responsabilitat que les famílies no podem defugir i que anirà en benefici personal però també del nostre entorn i del conjunt de la nostra societat. Per aquest motiu, només ens resta convidar-vos a la propera edició del Taller d’empoderament Ferya que es realitzarà dies 26 i 27 de gener per tenir les eines necessàries per aconseguir aquest gran repte que és ser famílies en xarxa i agents actius en prevenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: