«

»

gen. 17 2018

El foment de la lectura és fonamental i tancar una biblioteca no és una bona decisió: el cas del Molinar de Palma

FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació per la decisió de l’Ajuntament de Palma de tancar l’actual biblioteca del Molinar i traslladar-la a l’edifici de Sa Petrolera. La nostra Federació té molt clara la necessitat de potenciar el foment de la lectura amb la implicació de l’escola i de les famílies, a més de la pròpia administració. La lectura és fonamental per poder aconseguir un ple desenvolupament de la nostra identitat tant personal com social i, a més, es troba directament relacionada amb l’èxit escolar. Això és més evident que mai avui en dia. En unes societats dominades per la informació i pel coneixement, per poder desenvolupar-nos com a ciutadans, per poder gestionar aquest allau d’informacions, per poder construir la nostra pròpia visió del món, la lectura és l’eina fonamental i imprescindible. Quan no es pot desenvolupar correctament la competència lectora, ens podrem trobar amb desigualtats socials, amb un possible fracàs escolar i amb una retallada clara en les possibilitats d’aprenentatge no només dins de l’àmbit escolar formal, sinó al llarg de tota la nostra vida.

  Per tot el que hem comentat fins ara, és evident que la necessitat de fomentar l’interès per la lectura, de desenvolupar els hàbits lectors dels nostres fills i filles, d’aconseguir que s’assoleixi correctament aquesta competència lectora és una necessitat, a més d’un compromís i una responsabilitat de tipus escolar però també de tipus social, per poder crear una societat millor i més justa. Així programes com Llegim en Família, impulsat per la nostra Federació, és una de les apostes que hem posat en marxa per aconseguir l’objectiu del foment de la lectura partint de la base que de famílies lectores neixen fills lectors i que més enllà de la millora en el rendiment escolar dels nostres fills i filles, el plaer de la lectura i els seus beneficis és prou motiu i justificació perquè qualsevol família llegeixi.   

  Quan ens trobem amb notícies com l’esmentada a l’inici ens entristeix profundament veure que decisions de tipus administratiu, basades en qüestions d’estalvi econòmic, poden truncar la tasca que s’està realitzant des de les escoles i des de les famílies per aconseguir que els infants estimin la lectura i se la facin seva. Una manera d’aconseguir aquest objectiu per part de moltes escoles és visitar els espais relacionats amb la lectura que trobin al seu voltant: llibreries i especialment biblioteques. Entrar dins d’una biblioteca és veure les possibilitats que ofereix la lectura, és poder observar tot allò que es troba al nostre abast i que podrem fer ús de manera gratuïta i continuada, és poder trobar aquella lectura que s’adapti a tu mateix, és poder deixar volar la teva imaginació gràcies a la paraula escrita i és poder apropar la lectura a qualsevol infant independentment de la seva situació social i econòmica. Hem de recordar que una biblioteca no és només un espai d’emmagatzematge de llibres, és molt més que això, és un espai viu on podem trobar activitats com contacontes, com tertúlies literàries, com racons temàtics, com jocs i eines lúdiques diverses, un espai on trobarem multitud d’activitats que ens duran allà on la nostra imaginació i creativitat arribin.

  Així, el fet de poder disposar d’aquest espai proper al centre escolar pot ser una eina molt útil per aconseguir aquest objectiu i com es demostra en aquest cas, pareix que l’administració municipal fa el contrari i, com bé essent habitual en moltes de les decisions administratives, sense escoltar als usuaris, a les persones afectades per la seva decisió sinó únicament guiant-se per criteris de tipus tècnic allunyats de la realitat quotidiana.

  Per aquest motiu, donem el nostre suport a la reivindicació realitzada per l’AMIPA Es Molinar, emplacem a l’administració municipal a revisar la seva decisió i l’encoratjam a que faci seva la necessitat de crear i consolidar els espais municipals de lectura per a infants, de lectura familiar, d’obrir noves biblioteques i casals on es pugui realitzar correctament aquest foment de la lectura, especialment en aquelles zones on no existeixen (per exemple el barri de Pere Garau on no hi ha una sola biblioteca) i d’ajudar i no perjudicar aquells esforços que ja s’estan duent a terme per part de la comunitat educativa per aconseguir una educació millor, que repercutirà en una societat millor.

En aquest enllaç trobareu més informació de la reivindicació de l’AMIPA Es Molinar. https://amipaesmolinar.wordpress.com/2018/01/10/lamipa-soposa-al-tancament-de-la-biblioteca-del-molinar/

 

1 ping

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: