«

»

gen. 31 2018

Palma i el Consell de la Infància: oportunitats i reptes

FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió sobre la constitució del Consell per a la participació infantil a la ciutat de Palma, dins del marc de les ciutats amigues de la infància i l’adolescència patrocinades per UNICEF. La nostra federació es troba representada dins d’aquest Consell i va veure de manera molt favorable la seva creació en el moment en que es va proposar al Consell Escolar de Palma. Creiem fermament que els infants i els adolescents tenen tot el dret de poder expressar les seves opinions en aquells temes que li són propis com, per exemple, com és la ciutat en la que viuen i com es pot millorar. Per aquest motiu sempre hem reclamat la seva participació en aquells àmbits on és possible com el Consell Escolar de les Illes Balears o el Consell Escolar de Mallorca entre d’altres òrgans, dins del món de l’educació. I, òbviament, quan podem observar que cada vegada més municipis duen a terme iniciatives de participació infantil (Binissalem o Inca entre d’altres) no podem deixar d’estar esperançats en el camí iniciat.

Això sí, volem recordar que, igual que en aquells òrgans en els que participen les associacions de pares i mares exigim que la participació sigui real i efectiva, que no sigui només una pantomima en la que el poder de decisió real sigui inexistent i les decisions ja venguin preses amb anterioritat o es facin sense tenir en consideració la veu dels afectats, també exigim això mateix en relació a les administracions municipals en el cas de la participació infantil.

A la primera sessió constitutiva del Consell infantil vàrem poder veure il·lusió, vàrem poder veure gran capacitat per part dels infants i adolescents: capacitat reflexiva, capacitat de diàleg, capacitat de feina, capacitat comunicativa, capacitat explicativa i moltes d’altres més. Hem de poder aprofitar tot i això i poder fer real la seva veu. Hem de poder donar resposta a les seves preguntes i donar eines per solucionar les seves reclamacions. No només hem de fer veure que ens interessa allò que diuen sinó que ho hem de fer veure amb els nostres propis actes, amb les nostres pròpies accions. Per poder fer això l’Ajuntament de Palma ha de poder tenir la capacitat de fer que allò que es reclama, allò que sigui necessari i útil per a la ciutat i per als seus habitants, allò que en molts de casos és de simple sentit comú, es pugui fer realitat i aquí és on demanem que l’administració pública faci un esforç participatiu sense precedents a la nostra ciutat. Gran part d’allò que es va proposar a aquesta primera sessió eren demandes compartides per la ciutadania: que els infants puguin anar segurs pels carrers, que els espais infantils i escolars es trobin en bon estat de manteniment, que la ciutat sigui accessible per a qualsevol persona, que es puguin sentir orgullosos de ser d’un barri i d’una ciutat, que els espais d’oci existeixin i es puguin utilitzar sense impediments, etc.

A la propera sessió del Consell de la Infància l’Ajuntament hauria de poder dir què s’ha fet de forma concreta per poder avançar en aquest camí perquè si realment ho fa i tal com va dir el batle de la ciutat, el benefici serà per als infants però també per a qualsevol altre habitant de la nostra ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>