«

»

maig 08 2023

#StreetForKids – entorns escolars segurs

El passat dia 5 de maig es va celebrar #StreetForKids, #CallesAbiertasParaLaInfancia, una campanya internacional impulsada per la coalició europea Clean Cities que pretén una mobilitat amb zero emissions el 2030. Des del grup d’AFA Entorns Escolars Segurs, que coordinam Vianants Mallorca i FAPA, vàrem llençar la proposta de fer accions reivindicatives aquest dia. Diverses associacions i escoles varen celebrar aquest dia amb activitats visibilitzar la necessitat de recuperar el carrer per als infants, començant pels entorns escolars.

Aquestes són algunes de les accions d’aquests dies però que s’afegeixen a moltes altres iniciatives que les diferents associacions han estat celebrant durant tot el curs.

AFA CEIP S’ARRACÓ, ANDRATX

L’associació de famílies del CEIP S’Arracó va celebrar el seu darrer dia de la mobilitat. Cada primer divendres de cada mes organitzen el bus peatonal des de la plaça a l’escola, una iniciativa que ha anat augmentant de participants. Ara ja compten amb col·laboració de la policia local, que ja els ha demanat una proposta formal de millora dels accessos a l’escola.

AFA CEIP NADAL CAMPANER, COSTITX

A Costitx va temps que estan treballant en una proposta de camins escolars amb l’Ajuntament i aquest dia l’associació de famílies va organitzar activitats per fer l’alumnat durant l’horari escolar, amb la participació de les famíies i les mestres de l’escola. Totes les classes han sortit, mesclant grups, han pintat senyals al terra i han tornat caminant juntes cap a l’escola, per la ruta segura que havien dissenyat.

COORDINADORA D’AFA, LLUCMAJOR

A Llucmajor fa un temps que estan treballant amb el projecte NEUS, Nous Entorns Urbans Segurs, per afrontar una realitat comuna a molts de pobles:  escoles amb molt d’alumnat que hi arriba en cotxe, entrades i sortides que són un desgavell i pares i mares que esdevenen taxistes d’infants poc autònoms. Resultat: model de mobilitat terrible, sedentarisme, zero autonomia, nul·la planificació urbana, etc. A falta d’iniciativa política, les escoles i associacions de famílies s’han organitzat per decidir com canviar el model, aconsegueixen suport per fer una anàlisi exhaustiva de cada entorn escolar i fer propostes a curt, mig i llarg termini.

Aquesta setmana #StreetForKids han fet diferents activitats per visibilitzar la voluntat de les famílies pel canvi i una concentració abans d’entrar a l’escola, amb 800 persones, davant l’ajuntament de Llucmajor per llegir un manifest i reivindicar uns entorns escolars més segurs, funcionals i respectuosos amb els infants.

AFA CEIP COLL DE’N RABASSA, PALMA

Les escoles del Coll d’en Rabassa també duen temps fent feina amb la comisió d’entorns escolars segurs, amb diverses reunions amb mobilitat i infraestructures de l’Ajuntament i s’han començat a dur a terme petites millores. 
Dia 5 de maig, Les tres escoles des barri, conjuntament amb l’equip de projecte d’intervenció comunitària de Litoral de Llevant, varen organitzat una bicicletada-caminada amb els infants de 5è i 6è de primària. Es va fer una ruta circular que uneix els diferents equipaments del barri (escoles, casal de barri, biblioteca, centre salut, parcs) que volen reivindicar com a ruta segura per anar a peu o amb bicicleta, fomentant així, l’autonomia dels infants i una mobilitat més sostenible. També feren lectura d’un manifest per part dels infants reclamant la necessitat d’un entorn més respectuós amb la citutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: