«

»

febr. 04 2017

Substitució del PANGA i la TILÀPIA als menjadors

Al llarg de tota aquesta setmana, FAPA Mallorca ha sol·licitat a les distintes administracions implicades la substitució dels peixos anomenats Panga i Tilàpia dels menús escolars. La campanya es va iniciar a la nostra confederació estatal – CEAPA, qui va transmetre al Ministre d’Educació la mateixa petició.

Els arguments, que passam a enumerar a continuació, estan basats en una qüestió tan lògica com és la preocupació per la salut dels nostres fills i filles:

  • Aquests peixos de baix cost tenen un valor nutricional mínim i d’acord amb les manifestacions de distints professionals nutricionistes NO SÓN LA MILLOR OPCIÓ per oferir una alternativa de peix als menús escolars.
  • És sabut, perquè així ho han informat diversos mitjans de comunicació que el 90% de Panga consumit al món prové de piscifactories situades al sud-est asiàtic, concretament del riu Mekong, un dels més contaminats del món. A un reportatge periodístic televisiu emès recentment s’observaven les condicions infectes de cria i transport d’aquests peixos, la qual cosa ha motivat la desconfiança de les nostres famílies i de la població en general.
  • També pels estudis dels nutricionistes i organitzacions de consumidors, sabem que les espècies que volem que siguin substituïdes contenen residus de mercuri i altres substàncies no recomanables per a la salut. És cert que els nivells detectats no superen els límits assenyalats per les autoritats sanitàries però també és cert que els informes de l’OCU recomanen que, per aquests motius, no es consumeixin aquestes espècies més de dues vegades per setmana, ja que aquestes substàncies nocives es dipositen a l’organisme i no s’eliminen. Aquesta qüestió és sempre més delicada quan es tracta d’infants en ple creixement.
  • L’empremta ecològica i per tant l’impacte mediambiental que produeix el consum d’aquest peix, per la contaminació de la seva criança i el trasllat des de Vietnam fins a Espanya (uns 10000 km),  és molt alt. Algunes autoritats en la matèria ho consideren inassumible.
  • Existeixen alternatives d’espècies pròpies de la Mediterrània, molt més saludables i d’un preu assequible que podrien substituir i que de fet ja han substituït la Panga i la Tilàpia als menús d’alguns centres escolars.
  • Alguns centres escolars on els menjadors estan directament gestionats per les APIMA ja varen substituir el Panga per altres peixos a principi de curs, atesa la preocupació comunicada per les famílies d’aquells centres. En són exemples el CEIP d’Es Molinar, el CEIP del Rafal Vell o el CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró.

També hem sabut que:

  • L’empresa coneguda com a Carrefour Espanya ja ha adoptat la mesura de no seguir comercialitzant aquest peix per algunes de les raons exposades.
  • L’ajuntament de Palma ja ha ordenat la substitució d’aquestes espècies als menús de les escoletes municipals que són de la seva responsabilitat.

Per tot això, hem insistit que la nostra PRINCIPAL PREOCUPACIÓ és tenir les màximes garanties pel que fa a la qualitat i adequació dels aliments que es presenten als menús escolars i CONSIDERAM QUE SI LA PANGA, LA TILÀPIA O QUALSEVOL ALIMENT generen dubtes raonables, seria també raonable atendre la nostra petició.

Pareix que algunes administracions no volen entendre que parlam d’allò que han de menjar els nostres fills i filles.

LA JUNTA DIRECTIVA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>