«

»

oct. 29 2016

UNS PRESSUPOSTOS DECEBEDORS

Algú pensarà que ens passam de frenada, segur, però els pressupostos que avui s’han donat a conèixer per part del Govern no són uns bons pressupostos per educació. I HO SABEN.

No resulta fàcil enfrontar-se als números perquè les xifres que es manegen són astronòmiques i no n’estam acostumats. Es requereix d’imaginació per fer-se a la idea d’aquestes quantitats però sobretot cal recordar que duen implícit l’esforç de tothom qui posam a l’abast del govern uns diners per invertir-lo en pro de la comunitat.

Que ningú espanti pels números, doncs, ni per les paraules.

El pressupost de la comunitat balear pel 2016 va ser de 4219 milions d’euros dels quals 817 milions es varen destinar a Educació, pel 2017 es preveuen 4668 milions dels quals 882 milions seran per educació i fins aquí les bones notícies.

Quan observam la realitat a fons i comparam els percentatges la cosa canvia, al 2016 de cada 100 euros 19,37 anaven a educació, pel 2017 es preveu davallar la quantitat, perquè passarem a 18,91€ de cada 100.

Per primera vegada en 15 anys, el pressupost d’Educació està per sota del 19% del total de pressupost de la Comunitat de les Illes.

Més preocupant és quan la comparativa la feim amb els compromisos electorals perquè AQUESTA REVÀLIDA NO LA PASSA NINGÚ. El referent internacional per a saber quants diners inverteix en educació una comunitat és el % del PIB, li agradi més o menys als polítics de torn. Idò bé, MES havia promès el 4,5%, PSOE el 5% i PODEM el 7% però ENS HEM QUEDAT EN UN VERGONYÓS 3% del PIB. Per tant, el conformisme dels “acords de mínims” pactats entre les forces que ens governen ens han minvat uns 440 milions d’euros que manquen per arribar a la més baixa de les propostes electorals.

Ni tan sols han tingut la vergonya d’augmentar el 10% sobre el pressupost anterior que, com una clàusula inqüestionable, havia promès MES per Mallorca. Ens hem quedat en un 8% respecte de l’any 2016.

Cap partit compleix amb els seus compromisos de programa.

Jutjau vosaltres si això tindrà conseqüències sobre l’educació dels nostres fills i filles perquè amb 882M d’euros no hi ha per fer front al que es necessita i l’únic que aconseguirà aquest govern és cremar, a tots els nivells, als professionals que estan al capdavant d’una tasca de gestió o educativa exigint-los uns resultats que difícilment s’obtindran si no disposen de recursos.

El pitjor de tot no és això, el pitjor de tot és que l’alternativa és tornar al que teníem la legislatura passada i això és com haver de triar entre “susto o muerte”. Aquesta situació no resulta gens edificant per a qui, com nosaltres, treballam per amor a l’art a la recerca de l’anhelada estabilitat del sistema educatiu.

Mentre escric aquestes lletres, molt decebut, se’m passen pel cap mil promeses, algunes antigues altres molt properes, com ara el Pla per l’èxit escolar. Amb aquests números que ens proposen, aquest Pla no és més que paper banyat, una Carta als reis d’Orient que depèn del que ja s’estigui fent als centres o de la “bona disposició” de les comunitats més que d’una inversió que no arribarà.

Resulta esgotador estar sempre a l’espera d’un futur que no arriba, malgrat tot, les famílies seguirem endavant.    #MESdeMIL

Vicenç Rodrigo, PRESIDENT DE FAPA MALLORCA

amb el suport de la JUNTA DIRECTIVA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos

Rep els articles nous al teu correu-e: