«

»

maig 06 2019

El debat polític actual en temes educatius: confrontació, falta de diàleg i visió constructiva.

FAPA Mallorca vol valorar el paper de l’educació en l’actual debat electoral.

En primer terme volem posar de relleu que és simptomàtic del moment polític actual que el tema educatiu no es trobi com un tema principal de debat ni en la passada convocatòria electoral estatalt ni en la futura contesa electoral europea, autonòmica i municipal. Per part nostra això és un motiu de preocupació perquè per a les famílies l’educació és sempre un tema central i és molt important que es trobi al capdavant de les preocupacions dels partits polítics perquè és un tema que afecta a la immensa majoria dels ciutadans i és un dels pilars del nostre estat del benestar.

En segon terme volem resaltar que quan es parla d’educació actualment només és un tema de confrontació i no en relació a com millorar aquesta educació o a com aconseguir que algunes de les principals problemàtiques del nostre sistema educatiu es solucionin com, per exemple, la inestabilitat de les lleis educatives, la falta de finançament adequat o les altes taxes d’abandonament escolar sinó que es refereixen a qüestions relacionades amb la ideologia i amb suposades situacions que es donen al sistema educatiu tot i que no es tenguin evidències de les mateixes. Així, la qüestió de la llengua o el suposat adoctrinament que es donaria a algunes escoles són els temes que centren actualment el debat polític. Temes de confrontació, temes sense base real i temes que no contribueixen a aconseguir que es produeixi una millora real del nostre sistema educatiu.

Per la nostra Federació quan es parla d’educació s’hauria de parlar de com aconseguir un pacte educatiu que faci possible que, una vegada aconseguit el necessari consens, es puguin posar les bases per una llei educativa estable i amb l’objectiu comú d’aconseguir l’èxit educatiu. Quan es parla d’educació s’hauria de discutir de quin percentatge del pressupost és necessari per aconseguir unes infraestructures dignes, un personal docent i no docent suficient i uns recursos educatius actualitzats i en condicions per poder desenvolupar tot allò previst en els currículums escolars. Quan es parla d’educació s’hauria de fer esment a com fer possible la participació de la comunitat educativa en les nostres escoles, com fer realment que les famílies i l’alumnat puguin participar de l’educació i tenir ua veu que sigui decisiva en qüestions educatives. Per fer possible aquest punt un element com l’eliminació dels punts que impedeixen aquesta participació real en òrgans com el Consell Escolar del centre educatiu hauria de ser una de les primeres decisions compromeses per part del proper govern. Quan es parla d’educació s’hauria de parlar de la gratuïtat efectiva de la mateixa per evitar el cost que les famílies han d’aportar per poder fer real un dret que tots els infants tenen, el dret a l’educació. Quan es parla d’educació hauríem de tenir clar el concepte d’igualtat d’oportunitats que actualment no es dona, de forma que un infant escolaritzat a un centre no té les mateixes oportunitats que a un infant escolaritzat a un altre i, per això hauríem de sentir xerrar de com aconseguir que una escola tingui els mateixos recursos que una altra i que, per tant, a qualsevol centre educatiu es trobi tot allò que sigui necessari per aconseguir l’èxit escolar del seu alumnat.

La nostra Federació confia en que la cultura del pacte sigui la que resulti victoriosa en l’actual debat polític i que els nostres representants i el futur govern sigui capaç d’anar més enllà dels seus interessos partidistes a curt termini i pugui fer una passa més endavant plantejant-se en quins temes es puguin arribar a bases d’acord, en quins temes es podrà cedir en les posicions inicials per poder posar en valor posicions diferents de les nostres i en quins temes es pensarà a llarg plaç enlloc de només en una única legislatura. Esperem que això es pugui fer possible perquè si no ens trobarem una altra vegada més amb l’educació com una arma política i amb un sistema educatiu que moltes vegades sobreviu com pot al món de la política

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>