«

»

nov. 07 2019

Els pressuposts autonòmics: una primera valoració

   FAPA Mallorca vol valorar la proposta de pressuposts que ha rebut el vist-i-plau del Consell de Govern i que ara ha començat el seu tràmit parlamentari en espera de la seva aprovació. 

   Aquests pressupostos s’emmarquen dins d’un període de contenció de la despesa o ajustaments d’inversions segons la retòrica política. Així, ens trobem amb un sostre de despesa inferior de 50 milions d’Euros per al conjunt de la comunitat autònoma. Aquest sostre de despesa inferior al dels pressupostos anteriors fa que algunes àrees vegin reatallat el seu pressupost general i la majoria es vegi congelat o incrementat mínimament. En el cas d’Educació ens ha tocat aquesta darrera possibilitat i ens trobem amb un mínim increment de 5 milions d’Euros en relació al pressupost anterior. Això significa, en termes globals, un 0,5 % més de diners disponibles en un escenari econòmic on la inflació prevista per l’any 2019 és d’un 0,8. Això significaria que en termes macroeconòmics es perd poder econòmic per part de l’àrea d’Educació del Govern.  També no podem oblidar l’escenari social: som la única comunitat autònoma que curs darrera curs augmenta la seva població escolar i això significa que pareix necessari que, en consonància, la inversió econòmica per poder atendre a aquest nou alumnat hauria d’incrementar-se en igual mesura. Veiem que els 1,000,34 milions d’euros que es destinen a Educació no reflecteixen aquest augment de necessitats més que evident i això ens duu a una possible situació més que problemàtica per als cursos acadèmics on aquest pressupost es troba vigent. 

   Només volem recordar que la nostra Federació ja fa molts d’anys que duu reclamant un pressupost digne per a Educació. El curs passat es va superar la xifra dels 1000 milions d’Euros destinats a aquesta partida i això es va vendre per part de l’executiu com la resposta a les demandes de la comunitat educativa. Aquests 1000 milions eren una previsió de les necessitats de ja fa 5 cursos educatius. Per tant, és una xifra ja desfasada per la pròpia realitat i per la pròpia ambició del Govern i de la Conselleria d’Educació. Si volem atendre a la diversitat, si volem tenir infraestructures educatives noves, si volem potenciar la Formació Professional, si volem ampliar els estudis universitaris, si volem reconèixer a l’etapa 0-3 com una etapa plenament educativa i si volem lluitar contra l’abandonament escolar prematur, entre moltes d’altres qüestions que la pròpia Conselleria centra com a prioritats, els recursos econòmics són imprescindibles. En aquests pressupostos, en espera de les rectificacions parlamentàries que es puguin produir, no veiem la resposta a aquestes propostes ambicioses i a aquestes necessitats ja existents i que s’incrementen curs darerre curs. 

   Ja sabem, això sí, la resposta que es pot donar des del propi Govern Balear. No és una qüestió únicament autonòmica sinó també una qüestió estatal que ens afecta per ser una de les comunitats autònomes amb un pitjor finançament autonòmic. Per això, la nostra Federació, igual que moltes altres entitats socials, duim anys reclamant un finançament just i un REB en condicions per a les nostres illes. Això sí, mentrestant aquest finançament arriba els recursos autonòmics que tenim són els que s’han de gestionar i s’han de distribuir segons les prioritats. I, una vegada més, hem de posar de manifest que l’educació no és una de les principals prioritats d’aquest Govern i, per això, el seu pes econòmic total en relació al pressupost global que es distribueix no augmenta des de fa anys. 

   Finalment, només volem recordar que les necessitats hi són. I, si no es produeix un canvi en el projecte de pressupostos presentats per ventura les solucions econòmiques no hi siguin. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>