«

»

nov. 12 2019

Els pressuposts educatius (II): la construcció de nous centres

    FAPA Mallorca vol continuar amb la seva valoració dels pressupostos educatius prevists per l’any 2020. 

   Com ja hem comentat a un article anterior la pèrdua de pes progressiva que els pressupostos educatius han patit en el global del pressupost de la comunitat autònoma, l’increment inferior a les dades reals d’IPC existents o el fet de que el número d’alumnes s’incrementi de forma exponencial però el pressupost per atendre’ls no ho faci són elements de crítica que hem posat damunt de la taula. Com és obvi han estat resposts per part de l’Administració llevant ferro a la situació o donant la culpa a un sistema autonòmic de finançament injust. La nostra Federació no vol llevar ferro a la pèrdua de recursos econòmics i lluita des de fa anys des de l’àmbit de la societat civil per aconseguir un finançament més just. 

   Si anem al detall veiem que un dels punts del pressupost que més ha cridat l’atenció han estat els diners destinats a l’IBISEC, l’organisme encarregat d’una part del manteniment i de la construcció dels centres educatius. Inicialment pareixia que la rebaixa en el seu pressupost es trobava al voltant dels 14 milions d’euros però finalment ens trobem amb un 4 milions d’euros menys. Els altres 10 aproximadament provenen d’inversions de l’Impost de Turisme Sostenible destinades a la construcció de centres integrals de Formació Professional https://www.vilaweb.cat/noticies/limpost-de-turisme-sostenible-servira-per-a-financar-68-projectes-a-les-illes/ . En aquest article no entrarem a discutir com es destinen els diners d’aquest impost però sí hem de deixar palesa que la nostra intenció és que el pressupost de la Conselleria d’Educació sigui suficient per atendre la construcció de nous centres i que no hagi de dependre de la voluntat d’una comissió formada per múltiples administracions i entitats i que podria haver decidir que la inversió en aquests centres educatius no fos prioritària en relació a altres projectes que han quedat exclosos. 

   Així una rebaixa de 35 a 31 milions per poder realitzar auests inversions educatives pareix que no ho és tant segons el Conseller d’Educació https://www.europapress.es/illes-balears/catala-00231/noticia-march-defensa-no-cap-retallada-pressupost-destinat-libisec-per-2020-respecte-lany-passat-20191107142231.html . Per part de la nostra Federació sí que ho és. En primer terme hem de recordar que tant la nostra Federació com per part dels propis responsables polítics de la Conselleria s’accepta que existeix un dèficit històric d’inversions en infraestructures a la nostra comunitat. Hem arribat a passar legislatures sense la construcció de cap nou centre educatiu i hi ha municipis o barriades de Palma que ja fa més de 10 anys que reclamem una escola o un institut (Son Ferriol seria un cas paradigmàtic). Durant aquesta legislatura passada s’ha començat a caminar en el procés de noves construccions i ja s’han pogut inaugurar, iniciar obres o projectar una part d’aquests nous centres. Però també ens hem trobat amb una realitat innegable: l’augment de població escolar fa que aquests esforços no siguin suficients. La impossibilitat de rebaixar significativament el número de barracons escolars, la impossibilitat d’aconseguir solars en determinades zones però també les ràtios d’alumnes que fan necessàries aquestes construccions són exemples de com aquests esforços han de ser més significatius encara. 

    Així ens trobem amb un escenari que no convida a l’optimisme: menys diners per inversió en infraestructures, més població escolar i una falta d’actitud valenta per reclamar aquests diners necessaris per part del màxim responsable en educació. No ens val que ens diguin que és el major pressupost educatiu de la història de la nostra comunitat. També és el màxim pressupost global. No ens val que ens diguin que es farà la inversió en altres exercicis pressupostaris. L’alumnat que no té espais comuns a les seves escoles, que ha de fer classe a un barracó escolar o que ha de compartir una aula amb 28 companys i companyes més no pot esperar al final de la legislatura. Les inversions s’han de realitzar al començament de la mateixa no al seu final. 

   Per tot això instem als nostres representants polítics al Parlament de les Illes Balears a que dins de la seva tasca parlamentària, en la tramitació dels pressupostos, puguin discutir i canviar aquesta situació i es puguin destinar els diners necessaris a les infraestructures educatives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>